POGIBELJNE SITUACIJE

VIDEO: 'OVO JE NAJGORA STVAR KOJU MOŽETE NAPRAVITI ZA BUJIČNIH POPLAVA' Članovi HGSS-a upozoravaju građane da ne riskiraju u ovoj situaciji

 
 Screenshot / HGSS/Twitter

Hrvatska gorska služba spašavanja pridružila se, kao i uvijek, stručnjacima i volonterima koji ovih dana predano pomažu građanima u nevolji. Jak vjetar uzrokovao je brojne materijalne štete, a izlijevanje rijeka donijelo je poplave i probleme i za ljude i za životinje.

Volonteri su uvijek dobrodošli i da nema građana spremnih pomoći kad je to najviše potrebno, ni stručne službe ne bi funkcionirale kako treba. No, stručnjaci upozoravaju da se opasne situacije trebaju izbjegavati i da civilima nije mjesto baš svugdje.

‘Najgora stvar koju možete napraviti u uvjetima bujičnih poplava je ući u vodu. Ovakve situacije su bez pretrjerivanja izuzetno pogibeljne. Molim Vas da ne pokušavate ništa slično’, napisali su na društvenim mrežama.

Uz ovo upozorenje priložili su video muškarca koji vezan špagom pokušava vratiti nekakav balvan na branu u rijeci koja divlja.

Šteta u brojkama od vremenskih neprilika je zastrašujuća. U protekla 24 sata na području PU zagrebačke zbog padova stabala i žbuke sa zgrada, oštećena su čak 154 vozila i jedan motocikl te više krovova i objekata. U svemu tome ozlijeđene su dvije osobe.

Danas popodne očekuje se dolazak vrha vodenog vala rijekom Unom u Hrvatskoj Kostajnici. Ekipe Hrvatskih voda od ponedjeljka ujutro podižu barijere. U Sunji je zbog ogromnog vodostaja rijeke Sunje na snazi izvanredno stanje koje je proglašeno u ponedjeljak popodne, no njezin vodostaj opada. Prema podacima Hrvatskih voda, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava na Korani, kao i na Uni u Hrvatskoj Kostajnici. Porastao je i vodostaj Kupe u Karlovcu, ali na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:22