KAŠTELANSKI ZALJEV

VIDEO: POČELA IZGRADNJA RIBARSKE LUKE BRIŽINE Ministrica poljoprivrede: 'U Hrvatskoj se desetljećima nije ulagalo u ribarsku infrastrukturu'

 
Marija Vučković
 Vojko Bašić / CROPIX

Radovi na izgradnji ribarske luke Brižine u Kaštelanskom zaljevu, vrijedni oko 45 milijuna kuna, otvoreni su u četvrtak i trajat će, kako je rečeno, godinu dana.

Otvarajući radove na poboljšanju infrastrukture i izgradnje sadržaja u luci Brižine, ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da je izgradnja ove, ali i drugih ribarskih luka iznimno važna, jer se u Hrvatskoj desetljećima nije ulagalo u ribarsku infrastrukturu.

"U sadašnjem operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo, koji traje do kraja 2020. i njime upravlja Ministarstvo poljoprivrede, osigurano je 310 milijuna kuna," rekla je Vučković.

Kastel Sucurac, 260919.
Svecano otvaranje radova na izgradnji ribarske luke Brizine. 
Na fotografiji: Gradiliste ribarske Luke.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / CROPIX

U prvom natječaju odabrano je šest projekta vrijednih 130 milijuna kuna za izgradnju ribarskih luka - dva u Istri te po jedan na Rabu, na Ugljanu, u Gaženici te luka Brižine. Dodala je kako će uslijediti novi natječaj za ribarske luke te vjeruje kako će od kraja 2020. biti potrošeno svih 310 milijuna osiguranih za tu namjenu.

Najavila je skorašnji početak novog programiranja za novo programsko razdoblje, nakon 2020. godine. "Hrvatska radi na novom operativnom programu za korištenje fondova EU i nadam se da nas čeka razdoblje od 10-ak godina ulaganja u ribarsku infrastrukturu", poručila je ministrica Vučković.

Napomenula je kako od oko 45 milijuna kuna namijenjenih za izgradnju ribarske luke Brižine, oko 35 milijuna kuna čine bespovratnih sredstava iz EU fondova kojima upravlja Ministarstvo poljoprivrede.

Investicija obuhvaća sanaciju podmorskog i nadmorskog dijela obalnih zidova, izvedbu nove niže operativne obale na zapadnoj strani luke, sanaciju i izgradnju vodovodnog i kanalizacijskog sustava, izvedbu AB sabirne jame, izgradnju objekta sabirno-distributivnog centra s prostorima za privremeno skladištenje svježe ribe, opskrbu ledom, servis ribarskih mreža, skladištenje ambalaže, osiguranje sanitarno-higijenskih uvjeta za posade i operativno osoblje luke, smještaj ureda iz kojeg se upravlja lukom i niz pratećih sadržaja u funkciji ribarske luke, izgradnju interne prometnice, izgradnju parkirališta, izgradnju pješačke prometnice (šetnice), izgradnju zelenih površina, izgradnju plato gata u funkciji održavanja ribarskih alata i opreme, izgradnju tipske trafo stanice.

Kastel Sucurac, 260919.
Svecano otvaranje radova na izgradnji ribarske luke Brizine. 
Na fotografiji: Ministrica Marija Vuckovic i Vice Mihanovic ravnatelj Lucke uprave.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / CROPIX
Ministrica Marija Vučković i Vice Mihanović

Ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović istaknuo je da je rok za izgradnju ove luke 12 mjeseci te će ona imati ukupno 12 vezova i da će biti inovativna.

"Ova će ribarska luka biti opremljena modernim uređajima za prihvat ribe, a imat će i prostor u kojem će ribari moći popraviti svoje ribolovne alate i brodove. Ova će luka će moći prihvati i otpad koji nastaje ribarenjem. Imat će i novu elektromrežu tako da će brodovi ribarski dobiti bolji napon električne energije i time će biti manje emisija štetnih plinova u atmosferu," rekao je Mihanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:28