PONOVO U HRVATSKOJ

VIDEO Pogledajte kako izgleda zatvorska ćelija u Remetincu u kakvoj je prespavao Ivo Sanader

Sanader će imati pravo na liječnički pregled, vjersku ispovijed, korištenje knjižnice, sportske dvorane kao i na pušenje u sobama
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer dr. Ivo Sanader je na putu prema Hrvatskoj. Očekuje se da će u večernjim satima stići u istražni zatvor Remetinec. Sanadera će za nekoliko dana ispitati u USKOK-u koji protiv njega vodi nekoliko antikorupcijskih istraga.

Ekipa JutarnjiTV-a još je u prosincu posjetila pretrpani zatvor u Remetincu, gdje su provjerili kakve su ćelije u kojima će boraviti Ivo Sanader.

Soba u kojoj će boraviti Sanader slična je onoj u kakvoj je boravio tijekom boravka u Salzburgu. No ono što bi u hrvatskom zatvoru moglo biti različito - to je, da bi zbog pretrpanosti zatvorskih kapaciteta, bivši premijer u sobi mogao imati čak do šest cimera, za razliku od austrijskog zatvora gdje mu je društvo radio samo Friedrich Lorenz, austrijski odvjetnik optužen za pronevjere. Naravno, Sanaderov smještaj ovisi o sigurnosnoj procjeni zatvorske uprave.

Naime, zakonski smještajni kapaciteti Remetinca su 582 mjesta, a u zatvoru trenutno boravi nešto manje od tisuću zatvorenika. Stoga je jasno da mjesta za udobnost i nema baš previše.

Zbog nedostatka prostora bivši će premijer poput ostalih zatvorenika morati jesti u svojoj sobi. Zatvor će mu osigurati najmanje tri obroka dnevno, s najmanje 3 tisuće kalorija. Svaki dan u tjednu na ponudi je različiti meni, a za 30-ak kuna Sanader može naručiti nešto drugo, ili se opskrbiti namirnicama iz zatvorske prodavaonice.

Sanader će imati pravo na liječnički pregled, vjersku ispovijed, korištenje knjižnice, sportske dvorane kao i na pušenje u sobama.

Veličina sobe varira o broju zatvorenika smještenih u njima, a jednokrevetna soba ima površinu od 9 četvornih metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 11:55