JAK POTRES

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE ZATRESAO STRADUN Dubrovčane uznemirilo više snažnih potresa, u Stonu sa strepnjom pamte razorno podrhtavanje iz '96.

 
 Libertas televizija

Tijekom dana zabilježeno je više potresa na području Albanije i BiH, a više njih osjetili su i građani u Hrvatskoj. Prvo podrhtavanje tla Dubrovčani su osjetili rano jutros oko 4 sata, zatim oko 7 sati, a potom se Dubrovnik opet tresao oko 10.15 sati.

Jedan od tih snažnih potresa koji se dogodio iza 10 sati zabilježile su kamere Libertas televizije, a pritom se kamera prilično zatresla, a golubovi su se uznemirili i poletjeli, javlja Libero portal. Taj potres je bio magnitude 5.2, epicentar je bio na dubini od 10 kilometara, 60-ak kilometara od Dubrovnika, 77 kilometara od Sarajeva, te 11 kilometara od Nevesinja.

Načelnik Stona Vedran Antunica izjavio je za Dubrovački vjesnik da ga je ovaj potres podsjetio na 1996., kada su na području Stona, Dubrovačkog primorja i Hercegovine potpuno uništena tri sela te je izazvana velika materijalna šteta.

Kuće u staroj gradskoj jezgri Stona tada su teško oštećene. Na sreću, ljudskih žrtava nije bilo, a u epicentru je bio jačine 5,6 stupnjeva prema Richteru.

Dube Marjanović Ladašić / DV
Vedran Antunica

- Bilo je stvarno neugodno. Ja sam se našao na drugom katu i imao sam osjećaj kao da plivam. Odmah sam se sjetio onog potresa iz 1996., iako je različito 'odjeknuo'. Onda je bila jaka tutnjava, a sad se zaljuljalo - ispričao je za Dubrovački vjesnik svoj doživljaj jutrošnjeg potresa stonski načelnik Vedran Antunica kojemu ne prestaje zvoniti mobitel.

- Nazivaju ljudi, no zasad osim uznemirenosti nema dojava o štetama. Svi objekti na stonskom području sanirani nakon potresa prije 23 godine statički su učvršćeni prema zakonu i pravilima struke tako da izdrže potres od 9 stupnjeva, no znate i sami kako je. Matematika je jedno, a prirodne nepogode nešto sasvim drugo, ne mogu se predvidjeti - govori načelnik Antunica.

Zaposlenici općinskih vlasti nakon podrhtavanja tla napustili su zgradu Općine, a i brojni su Stonjani nakon jutrošnjeg udara iz predostrožnosti izašli na ulice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:12