TRAGEDIJA AN-148

VIDEO: POJAVILA SE SNIMKA PADA RUSKOG AVIONA U jednom trenutku na polju se samo pojavila vatrena lopta, stručnjaci upućuju na vjerojatni uzrok pada!

 
Snimka nadzorne kamere uhvatila je pad ruskog zrakoplova An-148
 Screenshot: YouTube

Ruski mediji objavili su snimku nadzorne kamere iz jednog dvorišta koja je uspjela uhvatiti trenutak pada ruskog putničkog zrakoplova An-148, u kojem su poginuli svi putnici i članovi posade, njih 71.

Zrakoplov Saratov Airlinesa nestao je s radara u 14:28 po lokalnom vremenu, tek nekoliko minuta nakon što je u nedjelju poletio iz zračne luke Domodedovo. Zrakoplov, na putu prema gradu Orsk u regiji planinskog lanca Ural, se ubrzo potom srušio.

Na snimci nadzorne kamere vidljivo je da se zrakoplov zapalio ili pri samom udaru ili nešto prije pada.

Stručnjaci kažu da je pad potencijalno uzrokovan kvarom sustava protiv zaleđivanja, što je dovelo do toga da je u motoru možda bilo leda. Neki drugi pak i dalje tvrde da se ne može isključiti teroristički akt i boje se da se u avionu "dogodilo nešto vrlo neobično" i da posada nije uspjela javiti kontrolnom tornju da su u jeku hitne situacije, piše Daily Mail.

Naime, glavni pilot Valerij Gubanov nije javio da je zrakoplov u problemima, a stručnjaci vjeruju da je pokušao avion usmjeriti čim dalje od sela tijekom očajničkog pokušaja da prizemlji.

U svakom slučaju, ova snimka mogla bi pomoći istražiteljima u utvrđivanju uzroka pada, naročito u kontekstu izjava svjedoka koji tvrde da se zrakoplov počeo raspadati još u zraku prije nego je pao na polje. S druge strane, agencija TASS javlja da je vjerojatnije da se avion raspao u komade zbog udara u tlo. Više informacija sigurno će daći druga crna kutija koja je danas pronađena na mjestu pada.

I dok terorizam još nije isključen kao razloga pada, potpredsjednik Sindikata ruskih pilota Alfred Malinovskij misli da zna pravi uzrok pada:

- Pad AN-148 mogao je biti uzrokovan kolapsom sustava protiv zaleđivanja u motoru. Obično je pad rezultat nekoliko faktora, biše manjih problema koji su zajedno fatalni. Možda je i došlo do eksplozije u zraku, ali toi ne mora nužno biti posljedica terorističkog akta. Vlaga u zraku je bila visoka, a temperatura malo ispod nule. Ako sustav protiv zaleđivanja prestane funkcionirati može se dogoditi da komadi leda užu u motor i da to rezultira eksplozijom. Velika rupa na tlu znači da je avion pao vertikalno, a posada vjerojatno nije imala vremena javiti da su u velikim problemima - smatra Malinovskij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:47