'DOŠLI SU PO NEČIJOJ PRIJAVI'

VIDEO: POLICIJA DVA PUTA U DVA DANA INTERVENIRALA U PROSTORIJAMA NEOVISNIH ZA HRVATSKU Hasanbegović: 'Došli su zbog zastave. To je apsurdna situacija'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.04.2019. u 11:30

Darko Tomas, Zeljko Puhovski / CROPIX

Na zgradi u kojoj se nalazi prostor stranke Neovisni za Hrvatsku istaknuta je zastava koja ima obiljezja protivno Zakonu o zastavi Republike Hrvatske. Zlatko Hasanbegović (u krugu)

 

Iz stranke Neovisni za Hrvatsku (NHR) javljaju da je policija u njihovim prostorijama intervenirala i u ponedjeljak i u utorak, piše N1. Prema NHR-u, policija je u njihovim prostorijama intervenirala zbog hrvatske zastave s prvim bijelim poljem na šahovnici.

"Nakon što je jučer, 29. travnja, u prostorijama Novisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici policija intervenirala zbog povijesne hrvatske zastave, danas su Neovisni za Hrvatsku ranom zorom počašćeni novim policijskim posjetom zbog istog razloga. Policajac se u 8:00 sati pojavio pred ulazom u stranku i legitimirao člana predsjedništva Tomislava Jonjića. Kao što smo predvidjeli, „civilno lice na službi u JNA“ (Davoru Božinoviću) i Kardeljev učenik (Andrej Plenković) nastavljaju prijetiti. Do kada? Do kada hrvatska javnost misli šutjeti zbog novih političkih progona?!", priopćili su iz stranke.

Stranački dužnosnici u ponedjeljak su javili da su "dva policajca u prostorijama NSH-a legitimirali predsjednicu stranke Brunu Esih i člana predsjedništva Tomislava Jonjića, tražeći objašnjenje o hrvatskoj zastavi s grbom koji počinje bijelim poljem i pitajući, jesmo li spremni zastavu ukloniti".

 

"Odgovorili smo da smo je izvjesili zato što je riječ o hrvatskoj zastavi koja nam se sviđa baš zato što je hrvatska i da je ukloniti ni po koju cijenu ne ćemo! Ta je zastava bila izvan zakona i zbog nje se išlo u zatvor u vrijeme kad je Andrej Plenković citirao Kardelja, a ministar Davor Božinović služio kao "civilno lice u JNA". Ostaje vidjeti što će Plenkovićev sluganski režim, nakon što nas se uhićuje i protjeruje u Bleiburgu, po tome dojučerašnjem službeniku JNA poduzeti protiv hrvatske zastave u glavnome gradu današnje Republike Hrvatske", rekli su iz stranke.

Politički tajnik i glasnogovornik NHR-a Zlatko Hasanbegović rekao je za N1 da nije bio u prostorijama stranke kada je došla policija. Hasanbegović je dodao da su došli po nečijoj prijavi. "Mislim da je to jedan presedan, na ovom primjeru se ponavlja pokušaj prakse krimanalizacije hrvatskih povijesnih obilježja. To je apsurdna situacija, riječ je o obilježju koje je nakon 1990. godine neko vrijeme bilo službeno hrvatsko obilježje", rekao je i dodao da je policajac u utorak došao bez naloga i s pitanjem postoji li spremnost da NHR makne zastavu.

Hasanbegović je rekao da NHR zastavu iz svojih prostorija neće micati. "Potpuno je apsurdno i neprihvatljivo da je to moguće u Hrvatskoj 2019. godine. To je pitanje načela. Ovo je dobra prigoda da se konačno dekriminalizira hrvatska povijesna zastava kao narodno dobro", dodao je Hasanbegović.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo