INCIDENT ISPRED KOLONE

VIDEO: Policija privela dvije djevojke koje su prosvjedovale ispred kolone 'Hod za život'!

Tijekom hoda za život u kojem su sudjelovale supruga premijera Oreškovića. Sanja, i Željka Markić (u sredini fotografije) privedene su dvije umjetnice koje su stale ispred kolone
 EPH

U prosvjedu protiv pobačaja, koji je u subotu, u organizaciji Građanske inicijative, održan u središtu Zagreba pod sloganom "Hod za život" sudjelovalo je, prema policijskim procjenama, sedam tisuća ljudi, dok je kontra prosvjed zagovornika prava na izbor okupio 400-tinjak ljudi pa je u jednom trenutku došlo do naguravanja između nekoliko pripadnika suprotstavljenih strana.

Skup kojim se traži dostojanstven život čovjeka od začeća do smrti počeo je okupljanjem na Trgu kralja Tomislava nakon čega su sudionici u koloni krenuli u "prvi nacionalni hod za život" do Trga bana Jelačića, gdje je program zaključen koncertom na kojem su nastupili brojni izvođači.

Kolonu protivnika pobačaja na putu prema središnjem trgu, zvižducima i bubnjanjem, dočekali su zagovornici prava na pobačaj koji su prosvjedovali na obližnjem Strossmayerovom trgu.

Prema izjavama očevidaca, do naguravanja je došlo kad je jedna od zagovornica prava na pobačaj pokušala zaustaviti kolonu svojih neistomišljenika. Zbog toga su dvije osobe privedene i nakon par sati puštene, a još nije poznato hoće li protiv njih biti pokrenut prekršajni postupak. Za to vrijeme, zagovornici prava na pobačaj tražili su pred policijskom postajom njihovo puštanje.

VIdeo incidenta možete pogledati ispod (počinje na 13. minuti videa)

Predstavnici inicijative "Hod za život" željeli su upozoriti kako Hrvatska ima obvezu osigurati usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života jer bračni parovi u Hrvatskoj, uglavnom iz ekonomskih razloga, u prosjeku imaju jedno dijete manje nego što bi željeli.

Koordinatorica te inicijative Hajdi Begović poručila je s pozornice na središnjem zagrebačkom trgu kako žalosti činjenica što se čak 75 posto žena odlučuje na pobačaj zbog ekonomskih razloga, dok 30 posto žena po povratku na posao nakon poroda dočeka manja plaća, a 20 posto žena se ne može vratiti na svoje radno mjesto.

"Mi u Hrvatskoj smo dobro društvo, solidarno živimo s našim starima i mladima, brinemo se jedni o drugima i ne želimo da nas netko uvjeri u suprotno. Mislim da je ovo početak nečeg predivnog. Što je Hrvatska bez Hrvata?", rekla je Begović. Slične inicijative poput "Hoda za život" se, prema njezinim riječima, organiziraju diljem svijeta, primjerice u Italiji, SAD-u, Velikoj Britaniji i Poljskoj.

Begović je upozorila i kako je nužno pružiti konkretnu pomoć ženama koje razmišljaju o pobačaju iz ekonomskih razloga, zbog neinformiranosti ili pritiska okoline.

Građansku inicijativu "Hod za život" čine udruge "Život biraj", SKAC, "U ime obitelji", "Vigilare", Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda te obitelji i pojedinci.

Pristalice prava na izbor: Nećemo natrag na ilegalni pobačaj

Nasuprot toj inicijativi, istodobno se održavao i protestni skup u organizaciji novonastale građanske inicijative "Obrani pravo na izbor". Oni, pak, tvrde da žele upozoriti na medijske spinove neokonzervativnih inicijativa, kojima se želi ograničiti pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće.

"Samo u sekularnoj državi ravnopravnost je moguća", "Nećemo natrag na ilegalni pobačaj" samo su neki istaknutih transparenata zagovornika prava na pobačaj i aktivista udruga za ljudska prava koji su, uz glazbu uživo, održali govore naglašavajući kako žene moraju imati pravo na izbor.

Koordinatorica inicijative "Obrani pravo na izbor" Bojana Genov rekla je da su se okupili oko poruke da pravo na kontrolu vlastite reproduktivne uloge mora ostati sačuvano.

"Protiv smo onih koji žele zabraniti izbor i koji pod krinkom brige za obitelj napadaju obitelj jer im uskraćuje autonomnost i mogućnost odluke bez uplitanja drugih. Postojeći zakon, koji je na snazi nekoliko desetljeća, izrazito je dobar i moderan i treba ga zaštititi“, ocijenila je Genov te ustvrdila da je pravo na pobačaj i međunarodno regulirano pravo.

Ustvrdila je također da treba brinuti o onim ženama koje će, uvede li se zabrana pobačaja, biti izložene nestručnim zahvatima koji mogu rezultirati i smrću.

"Zakonska odredba koja legalizira pobačaj do razumnog roka, koji je stručno određen, je napor države da primarno zaštiti zdravlje i život žene. Ne želimo da žene umiru, niti da putuju u okolne države ili se podvrgavaju kojekakvim zahvatima da obave pobačaj, a što bi se posebno odrazilo na siromašnije obitelji i žene", ističe Genov.

Nataša Bajagić iz Centra za građansku inicijativu smatra kako se u Hrvatskoj manipulira statističkim podacima o broju prekida trudnoće kojih je, kaže, pet puta manje nego početkom devedesetih. "U 2015. godini obavljeno je 2.992 pobačaja, svjesni smo manjkavosti statistike ", kazala je Bajagić.

Aktivisti su na transparentima pisali "Žena je čovjek, ne inkubator", "Nećemo natrag na ilegalni pobačaj", "Ni država ni Bog blizu jajnika mog".

Toj se inicijativi pridružio bivši ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić koji je ustvrdio je da žene imaju pravo na izbor i reproduktivno zdravlje, što im ni jedna vlast ne može oduzeti. Dodao je da se ne može ići sto godina natrag i mijenjati dobre stvari postignute u Hrvatskoj.

Poručio je da se na priziv savjesti poziva dio liječnika, ali da je uloga zdravstva omogućiti svim ženama u Hrvatskoj pravo na potpunu medicinsku skrb.

Posvjed "Hod za život" protiv pobačaja podržala je, među ostalima, i Sanja Orešković, supruga premijera Oreškovića.

Zbog prosvjeda je neko vrijeme bio preknut promet središtem grada.

Tijek prosvjeda

NOVO: 13:08 - Obje djevojke puštene su iz policijske postaje.

---------------------------------

12:44 - Do policijske postaje stigla je hitna pomoć koja će evidentirati ozljede na djevojkama, nakon čega se očekuje da će biti puštene.

---------------------------------

12:38 - Gitaristica koja je prosvjedovala ispred kolone "Hod za život" je hrvatska pjevačica sa svjetskom karijerom, Splićanka Dunja Ercegović, poznata pod umjetničkim imenom Lovely Quinces. O njoj možete više pročitati OVDJE.

Boris Kovačev / EPH

Druga djevojka koja je prosvjedovala je slikarica s Lošinja Dunja Janković, koja je magistrirala u New Yorku na School of Visual Arts.

Boris Kovačev / CROPIX

Obje su još uvijek zadržane u policijskoj postaji.

---------------------------------

12:13 - Policija je pozvala hitnu pomoć da pregleda dvije priveden djevojke kako bi se utvrdilo jesu li ozlijeđene prilikom okršaja sa zaštitarima povorke "Hod za život".

Također, u tijeku je pregled snimke okršaja kako bi se utvrdilo jesu li djevojke pružale ili nisu otpor zaštitarima.

Valja napomenuti da za razliku od djevojaka, nijedan zaštitar ili bilo koja druga osoba iz povorke "Hod za život" nije privedena, upsrkos incidentu.

Zagreb, 210516.
Strossmayerov trg.
Inicijativa Obrani pravo na izbor organizirala protestni skup protiv ugrozavanja prava zena na siguran medicinski prekid trudnoce.
Na fotografiji: Ursa Raukar.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

---------------------------------

12:09 - Supruga premijera Tihomira Oreškovića je u koloni hod za život. Na pitanje novinarke N1 zašto im se pridružila, odgovorila je:

- Svaka razborita osoba treba podržati inicijativu"Hod za život".

---------------------------------

11:53 - Jedan dio prosvjednika sa skupa za pravo na pobačaj otišao je prosvjedovati ispred policijske postaje u Petrinjskoj dok se ne puste dvije djevojke koje su stale ispred kolone "Hod za život".

One tvrde da su ih napali pripadnici osiguranja te kolone, dok je cijelo naguravanje snimljeno kamerom.

Ispred policijske postaje na Strossmayerovom trgu je 50 prosvjednika.

---------------------------------

11:45 - Predstavnici kolone "Hod za život" stigli su na trg gdje im s bine pjeva Ivana Marić, a uskoro se očekuje i dolazak Jasmina Stavrosa. Tramvajski promet preko trga je obustavlje, a tramvaji čekaju u dugoj koloni.

Boris Kovačev / CROPIX

---------------------------------

11:30 - Tri su djevojke iz kolone koja je za pravo na pobačaj prosvjedovale ispred kolone "Hoda za život", javlja nam naš novinar s terena.

Jedna je ispred kolone stala s gitarom, a odmah nakon nje je izašla druga i uzviknula "moje tijelo, moje pravo", nakon čega je počelo naguravanje sa zaštitarima. Uz njih je prosvjedova još jedna djevojka, a policija je privela njih dvije.

Sve se to odvijalo na Strossmayerovom trgu kad su se dvije kolone srele.

---------------------------------

11:10 - Oko 3000 prosvjednika inicijative Hod za život krenulo je prema Trgu bana Jelačića, piše N1.

Jedna prosvjednica koja se zalaže za pravo na pobačaj stala je ispred povorke s gitarom, no policija ju je odvela. Djevojka je kazala da je blokirala put povorci jer ne može gledati kako se ukida pravo po pravo te kako od govorancija nema ništa.

Za N1 je kazala da su je trojica redara inicijative Hod za život ''naguravala i vukla za ruku''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:04