SNAŽNA PODRŠKA

VIDEO: 'POSTOJI STRAH OD ŽABA I OD LIJEPIH ŽENA. KAO I BIZARAN STRAH OD HOMOSEKSUALACA. TO SE DA LIJEČITI' Zoran Šprajc

 YouTube

Ove subote, nakon Gay pridea u Splitu, održat će se i dvanaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2013 pod sloganom "Ovo je zemlja za sve nas!".

U 14 sati na Trgu žrtava fašizma LGBTIQ osobe okupit će se pod zastavama duginih boja, zastavama jednakosti i slobode, u znak borbe, solidarnosti i otpora, za neotuđiva ljudska prava i dostojanstvo.

- Ovim putem pozivamo sve građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i bilo koju drugu osnovu, da iskažu podršku i solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva i ravnopravnosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba i naših obitelji - dolaskom na Povorku ponosa - pozivaju organizatori povorke.

Tema ovogodišnjeg Pridea je obrana Ustava RH.

- Ovo što sada proživljavamo i što ćemo preživjeti događa se samo jednom u životu. I u tome nismo sami. I zato poručujemo svima da ne smijemo odustati, da ne dopustimo da mržnja postane obiteljska vrijednost. Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti.

Na Trgu bana Jelačića vijore tri zastave duginih boja, međunarodnog simbola LGBT i Pride pokreta i jedna zastava Zagreb Pride. Isticanje tih zastava, sada već sedmu godinu za redom, važno je za hrvatsku LGBTIQ zajednicu jer zastavama simbolički poručujemo da smo ovdje, da nas ima svugdje, da imamo pravo na javnost, da je Zagreb naš grad, Hrvatska naša zemlja, i da u njima živimo i želimo živjeti slobodni od diskriminacije i neravnopravnosti - ističu organizatori.

Osmi video spot podrške za ovogodišnji Zagreb Pride snimio je i donedavni voditelj Dnevnika, Zoran Šprajc:

- Postoje deseci vrsta iracionalnih strahova. Isto tako bizaran postoji strah od homoseksualaca. Homofobija i sve druge iracionalne fobije daju se liječiti: autogenim treningom, učenjem socijalnih vještina ili invanzivnim suočavanjem sa svojim strahovima. Na tu temu ima i mnogo knjižica o samopomoći, ali ovo nije jedna od njih - govori Šprajc pokazujući na Ustav RH.

- Ustav nije zamišljen kao štivo s kojim ćemo liječiti frustracije i iracionalne strahove - zaključuje Šprajc i poziva na Zagreb Pride.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:26