POD POVEĆALOM

VIDEO: POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA O TOLUŠIĆEVOJ KUĆI 'Ispitat ćemo podatke u imovinskoj kartici, ali i činjenice o tvrtki koja je gradila kuću'

 
Kuća Tomislava Tolušića u Virovitici
 Željko Hajdinjak / Ronald Goršić / Hanza Media

Zbog nove kuće u Virovitici u koju je uselio prije pet mjeseci Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet u sklopu kojega će preispitivati imovinu i poslovne odnose potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Povod je činjenica je ministar Tolušić u imovinsku karticu unio podatak da mu je kuća površine 165 metara četvornih (kasnije se ispravio da iznosi 153 kvadrata), dok podaci iz katastra, odnosno iz posjedovnog lista kojeg izdaje Državna geodetska uprava navode kako je kuća veličine 330 metara četvornih.

Osim kvadrata, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zanima i i firma Građevinarstvo Horvat koja je gradila kuću, i to zato što je u vrijeme dok je Tolušić bio župan Virovitičko podravske županije ugovorila više poslova sa Županijom.

Prema riječima glasnogovornice Povjerenstva, Martine Jurišić ide se u dva smjera. Jedan se odnosi na kvadraturu kuće, odnosno provjeru navoda iz imovinske kartice. To znači da će u sklopu redovite provjere Povjerenstvo zatražiti od zemljišnih knjiga, katastra, porezne uprave podatke o veličini kuće, zemljišta na kojemu je sagrađena i drugim objektima koji su uz nju, te ih usporediti s onima koje je naveo ministar. Nakon toga dužnosniku se daje prilika za očitovanje, a potom se odlučuje ima li razloga za pokretanje postupka.

- U odnosu na firmu koja je gradila kuću ministra Tolušića Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je otvorilo predmet, što znači da će se ispitati poslovni odnosi - kazala je Martina Jurišić navodeći kako se Povjerenstvo uvijek najprije obraća tijelima javne vlasti što u konkretnom slučaju znači da će od Virovitičko-podravske županije zatražiti podatke o tome koliko su poslovali s Građevinarstvom Horvat, koje su bile vrijednosti tih poslova i druge.

FOTOGALERIJA: Kuća ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića

Razgovarali smo i s ministrom Tolušićem koji kaže da se sam obratio Povjerenstvu i zatražio da sve preispitaju. - Obratio sam im se i tražio da pojasne kako treba upisivati kuću budući da nisu jasna pravila i da svatko upisuje po svom nahođenju - kazao je Tolušić navodeći kako je dobio uputu da upiše samo kvadraturu stambene površine.

Glasnogovornica Povjerenstva pak kaže da je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede tek u ponedjeljak poslije podne nazvao jednu članicu Povjerenstva, a da je njegov pismeni upit o tome kako se upisuju podaci o kući stigao tek u ponedjeljak nakon radnog vremena.

- Povjerenstvo nema evidentirano da je zatražio takvo mišljenje prije nego je predao imovinsku karticu, a stav i upute Povjerenstva mu još nisu dostavljene budući da ih je tek sada pismeno zatražio - rekla je Jurišić napominjući kako ne može komentirati Tolušićev razgovor s članicom Povjerenstva, te stavila do znanja da taj razgovor na koji se ministar poziva nije njihov službeni stav.

U razgovoru za Jutarnji list ministar je kazao da je prijavio stambenu površinu kuće jer je dobio takvu uputu iz Povjerenstva, te da se ostatak kvadrature odnosi na garažu i pomoćne prostorije. U odnosu na Građevinarstvo Horvat rekao je kako je logično da je za gradnju kuće angažirao firmu iz Virovitice. Potvrdio je i da je ta firma poslovala sa Županijom dok je on bio župan, ali je kazao da su poslove, sukladno pravilima javne nabave, dobivale i ostale građevinske firme u Županiji, kao i da je Građevinarstvo Horvat čak dobivalo one manje.

Tolušić: Mislim da sam napravio sve po pravilu i propisu

Ministar Tolušić jutros je ispred Vlade okupljenim novinarima rekao kako misli da je napravio sve po pravilu i propisu, a ako Povjerenstvo misli drugačije, bit će mu drago da to ispravi.

"Prostorije u kojima živim imaju 153 kvadratna metra i mislim da je to jedino ispravno i ono što sam trebao upisati u imovinsku karticu. S obzirom da je očito nejasno što se upisuje u imovinsku karticu tražio sam tumačenje i Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa jer vidim da sam ja jedan od rijetkih koji upisuje kvadraturu kuće, drugi upisuju kuću s okućnicom. Ja mislim da sam ja napravio sve po pravilu i propisu, a ako Povjerenstvo misli drugačije, bit će mi drago da to ispravim", poručio je Tolušić.

Opovrgnuo je da su to dvije kuće. "Ne, to je jedna kuća. Ako želite možete doći vidjeti slobodno, nije uopće problem", kazao je.

Kaže da je apsolutno prijavio na vrijeme te da misli da u imovinsku karticu treba upisati kvadraturu stambenog prostora u kojem živi, neto površine. Primjerice, kaže Tolušić, vi živite u stanu od 60 kvadrata, upisujete 60 kvadrata, ne upisujete 90.

Rekao je da je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pojašnjenje tražio jučer zato "što će očito sad ispasti spektakl oko toga", a on je uredno prijavio sve što su napravili, ima građevinsku dozvolu, a u glavnom projektu piše kolika je neto površina njegove kuće, piše kolika je površina pomoćnog objekta koji nije stambeni objekt i koji nije kuća za stanovanje.

Na pitanje može li objasniti to što kaže da živi u 150 kvadrata te što je s preostalih 150 kvadrata, budući da je u katastru upisano da je kuća površine 330 kvadrata, ministar Tolušić je rekao da nema drugih 150 kvadrata što je objasnio razlikom između neto i bruto stambenog prostora.

"O tome vam i govorim - ne postoji 330 kvadrata", istaknuo je.

Na upit kako onda katastarski piše da je 300 kvadrata, Tolušić je novinare uputio da to pitaju građevince pa neka im objasne razliku između bruto i neto stambene površine. "Kad god želite možete doći pogledati kuću i prostor u kojem ja živim. Ja mislim da je to vrlo korektno i slobodno pogledajte i prebrojite koliko ima kvadrata, možemo zajedno izmjeriti. Ako izmjerite više od 153 kvadrata, ja se kladim da nećete", poručio je Tolušić.

Upitan o tvrtki koja je sporna jer se može dogoditi da je bio u sukobu interesa budući da se radi o tvrtki koja je radila i za županiju, Tolušić je kazao da je otprilike prije tri i pol godine prestao biti župan Virovitičko-podravske županije.

"Radili smo mojih osam i pol godina mandata praktički sa svim ozbiljnijim građevinskim tvrtkama, a ima ih desetak na području Virovitičko-podravske županije i jedino mi je normalno kad gradim kuću u Virovitici, da mi kuću radi neka od tvrtki iz moje županije, a ne netko iz Zagreba, Splita, Bjelovara ili Dubrovnika", rekao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:07