ZAHTJEVNA INTERVENCIJA

VIDEO: POŽAR NA KORČULI PONOVNO GASE DVA KANADERA Situaciju otežavao jak vjetar, vatrogasci se terenom morali probijati motornim pilama

 
 Niksa Stipanicev / Ilustracija / CROPIX

U gašenju požara koji je zahvatio 200 hektara borove šume na području Smokvice na Korčuli u ponedjeljak ujutro ponovno su angažirana dva protupožarna zrakoplova Canadair, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Trenutno je na terenu 90 vatrogasaca sa 27 vozila kojima se u ponedjeljak pridružio 21 vatrogasac sa 7 vozila iz Javnih vatrogasnih postrojbi Dubrovačko Primorje i Dubrovački vatrogasci te DVD Putnikovići.

- Gašenje ovog požara dodatno je otežavao jak vjetar. Situacija je danas bolja, najproblematičniji je sjeverni dio požarišta koji je u gustoj šumi i gdje se vatrogasci probijaju motornim pilama - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Dodao je da je požar pod kontrolom i da je vjetar oslabio, ali kako pri gašenju požara dodatni izazov predstavljaju mjere zbog koronavirusa.

HVZ je ustvrdio da je ovaj požar posljedica neopreznog spaljivanja za vrijeme jakog vjetra, unatoč svim upozorenjima i savjetima koje šalju vatrogasne zajednice.

U HVZ-u podsjećaju da je u nedjelju, osim na području Dubrovačko-neretvanske županije, zabilježen 61 požar raslinja u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji. U gašenju tih požara sudjelovalo je 260 vatrogasaca s 82 vozila, a ukupno je izgorjelo 450 hektara raslinja.

HVZ apelira na građane da biljni otpad kompostiraju, a ukoliko se ipak odluče na spaljivanje, da o tome obavijeste nadležnu vatrogasnu postrojbu ili dobrovoljno vatrogasno društvo. Vatrogasci podsjećaju da se vatra ne smije paliti za vjetrovita vremena i sušnih razdoblja te u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. Uz to, biljni otpad se ne smije paliti u šumama, lovištima i parkovima, dok se istovremeno ne smiju paliti velike količine raslinja. Osobe koje su koristile ložišta na otvorenome dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi.

Vatrogasci ističu da su zbog epidemiološke situacije pojedine jedinice lokalne samouprave donijele odluke o potpunoj zabrani spaljivanja te je stoga važno da građani prate sve odluke koje se donose na području njihova grada, općine i županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:09