KONFERENCIJA

VIDEO: PREDSJEDNICA 'U Hrvatskoj u biološkim obiteljima ima mnogo zanemarene djece, dok bi neki parovi dali život kada bi mogli udomiti'

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da u Hrvatskoj možemo biti zadovoljni standardima ostvarivanja prava djece, no ukazala je na potrebu prevencije nasilja te olakšavanja postupka udomljavanja djece.

U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba održana je konferenciju povodom 30. obljetnice usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Međunarodni je to dokument koji je Glavna skupština UN-a usvojila 20. studenoga 1989. godine, kao obvezujući akt kojim se štite prava djece.

Grabar-Kitarović u svome je govoru istaknula kako u Hrvatskoj možemo biti zadovoljni standardima ostvarivanja prava djece, ali i dodala kako ima mjesta za napredak u smislu poboljšanja mogućnosti posvajanja i udomljavanja djece.

Grabar-Kitarović: Neki parovi dali bi život da mogu udomiti

"U Hrvatskoj u biološkim obiteljima ima mnogo zanemarene djece, dok bi neki parovi dali život kada bi mogli udomiti", istaknula je i dodala da mladima trebali osigurati sigurno djetinjstvo.

Zagreb, 081119.
Stara gradska vijecnica, Cirilmetodska 5.
Konferencija povodom 30. godisnjice Konvencije o pravima djeteta u organizaciji Udruge sudaca za mladez, obiteljskih sudaca i strucnjaka za djecu mladez.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednica je izjavila kako se društvo mora više angažirati u problemima vršnjačkog nasilja, istaknuvši da je nasilje nad maloljetnicima i među njima tema kojoj se treba više posvetiti na međuresornoj razini.

Apelirala je i kako sustavna prevencija treba biti prioritet, a ne "gašenje požara" kada se zapali vatra medijskog ukazivanja na propuste i primjere loše prakse. Predsjednica se osvrnula i na ratna iskustva u kojima niti djeca u Hrvatskoj nisu bila pošteđena stradanja, te na prava djece izbjeglica.

"Danas su djeca velike žrtve izbjegličkog vala jer je više od 50 milijuna djece istjerano iz svojih domova i nemaju mogućnost pohađati ni osnovnu školu. Taj pogubni nedostatak obrazovanja djece i mladih uzrok je mnogih novih nepravdi, novih sukoba i siromaštva, jer je obrazovanje snažno oružje protiv razlika među ljudima", poručila je Grabar-Kitarović.

Bedeković: Izostanak reakcije društva je zanemarivanje djece

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je kako se društvo mora brinuti za djecu i obitelj, a osobito one koji su u riziku. "Izostanak učinkovite i pravovremene reakcije djetetu donosi štetu, što predstavlja zanemarivanje dječjih potreba od institucija i društva u cjelini", kazala je Bedeković.

Napomenula je da je Hrvatska kao potpisnica Konvencije od 1991. godine među zemljama koje su preuzele obvezu osiguravanja i zaštite ljudskih prava i sloboda. Istaknula je da se u proteklih 30 godina može zamijetiti značajan napredak u području zaštite prava djeteta, što je vidljivo u promociji prava i interesa djece u društvu, ali i kroz provedbu zakonodavnog okvira i strateških dokumenata.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je da sve institucije u Hrvatskoj savjesno i odgovorno rade kada su u pitanju djeca. Ocijenio je važnim da što manje slučajeva u kojima su uključena djeca dolazi u sustav pravosuđa, te da sve institucije, od obitelji, sustava odgoja i obrazovanja, daju puni doprinos u procesu odnosa s djecom.

Zagreb, 081119.
Stara gradska vijecnica, Cirilmetodska 5.
Konferencija povodom 30. godisnjice Konvencije o pravima djeteta u organizaciji Udruge sudaca za mladez, obiteljskih sudaca i strucnjaka za djecu mladez.
Na fotografiji: Drazne Bosnjakovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Milan Bandic, Vesna Bedekovic, Drago Prgomet.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:38