ZRAČNA LUKA FRANJO TUĐMAN

VIDEO: PROJEKT STOLJEĆA Pogledajte ekskluzivne fotografije novog zagrebačkog aerodroma pet dana prije otvaranja

 Hanza Media

Pet dana preostalo je do svečanog otvaranja novog terminala Zračne luke “Franjo Tuđman”.

Dana 21. ožujka terminal će biti svečano otvoren, a komercijalno korištenje započinje 28. ožujka rano ujutro. Tri godine i četiri mjeseca nakon početka radova terminal je gotovo u potpunosti dovršen. Još predstoje završni radovi u prostoru trgovina i restorana. Pet dana prije svečanog otvaranja Jutarnji list objavljuje najnovije fotografije novog terminala, snimljene u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima.

U povodu otvaranja novog terminala Jutarnji list 21. ožujka daruje čitateljima posebni prilog o novom terminalu pod nazivom “Nova vrata Hrvatske”. Na 60 stranica priloga tiskanog na luksuznom papiru moći ćete pročitati sve o tome kako se gradio novi aerodrom i kako je dobio ime.

Donosimo fotopriču o svim fazama gradnje - od trenutka kada je na prostoru današnjeg terminala bila još vojska do postavljanja slova imena novog aerodroma na pročelje zgrade.

Tlocrt aerodroma

Jedini objavljujemo detaljan tlocrt novog aerodroma i svih njegovih etaža. Prvi put u prilogu Jutarnjeg donosimo fotografije ugostiteljskih objekata unutar same zgrade te priče zaposlenika koji će radna mjesta na starom zamijeniti radnim mjestom na novom aerodromu. Razgovarali smo s arhitektima novog aerodroma, ali i s arhitektom postojećeg aerodroma.

Marko Miščević/HANZA MEDIA

U prilogu se nalazi i niz servisnih informacija za buduće putnike, poput novog cestovnog prilaza terminalu. Naime, od 28. ožujka do aerodroma se više ne može doći dosadašnjim prometnicama. Magazin Jutarnjeg lista bit će otisnut i na engleskom jeziku.

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Interijer terminala pet dana prije otvarenja gotovo je u potpunosti bio uređen

Iz središta Zagreba do aerodroma dolazit će se zagrebačkom obilaznicom ili Domovinskim mostom te preko čvora Kosnice uključiti na obilaznicu Velike Gorice. Oko dva kilometra od čvora Kosnica je raskršće Ščitarjevo gdje je skretanje na cestu prema novom terminalu. To će od 28. siječnja biti jedini cestovni ulaz na novi terminal. U budućnosti bismo do aerodroma mogli dolaziti brzom lakošinskom željeznicom, čija bi gradnja trebala početi uskoro.

Sadašnji kapacitet novog terminala je pet milijuna putnika godišnje. Kada se dosegne ta brojka, trebalo bi se pristupiti njegovu širenju.

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Tehnologija na šalterima naprednija je od one u staroj zgradi, a posebno je moderna sortirnica prtljage s tri kilometra staza za kovčege

Avionski mostovi

Na terminalu, koji se prostire na 65.000 četvornih metara, putnici će se prvi put u povijesti komercijalnog letenja u Zagrebu u avione ukrcavati putem avionskih mostova. No, i dalje će se koristiti stajanka starog aerodroma do koje će putnici bi prevoženi autobusima. Za automobile je sagrađeno parkiralište sa 1100 mjesta, a i dalje će u funkciji biti usluga “kiss and fly”, odnosno besplatan parking na samom ulazu u trajanju deset minuta.

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Spremno je 30 šaltera za check-in i predaju prtljage, tri trake za preuzimanje kofera nakon leta, displeji, čekaonice, a u trgovinama i restoranima bilo je u tijeku posljednje ušminkavanje i punjenje polica

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Zgrada je projektirana tako da se nakon nekog vremena lako proširi kapacitet i dograde još četiri mosta

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Marko Miščević/HANZA MEDIA

U čekaonicama su postavljeni i stupovi za punjenje mobitela, što je novitet u zgradi

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Marko Miščević/HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:03