KRIZA

VIDEO: PROSVJED POVREMENIH PRIJEVOZNIKA PUTNIKA Predlažu HANFA-i i leasing kućama moratorij na plaćanje leasinga: 'Trpimo velike gubitke'

 
 Ante Čizmić / CROPIX

Povremeni prijevoznici putnika održali su u četvrtak prosvjednu vožnju Zagrebom kako bi upozorili da zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa ostaju bez posla i prihoda, te su predložili HANFA-i i leasing kućama moratorij na plaćanje leasinga.

"Organizirali smo prosvjed da svi čuju o našim problemima, o problemima ljudi, tvrtki i obiteljskih poduzeća koji su zbog koronavirusa doživjeli veliki financijski udar. Trpimo velike gubitke", rekao je direktor tvrtke Darojković Promet Smiljan Darojković.

Ključan razlog prosvjeda bio je nezadovoljstvo odnosom leasing kuća prema povremenim prijevoznicima koji nemaju posla zbog krize s koronavirusom, a pritišće ih se s plaćanjima leasinga.

"HANFA je dala blagoslov da oni s nama manipuliraju na neki način", dodao je Darojković.

Povremene prijevoznike podržali su iz udruge Glas Poduzetnika, koja je u ime charter tvrtki, tvrtki za povremeni prijevoz, rent-a-car tvrtki i putničkih agencija predložila HANFA-i i leasing kućama moratorij na leasinge od šest do 18 mjeseci po modelu 6+3+3+3+3.

Ističe se da će povremeni prijevoznici, zbog upitne turističke sezone, imati nikakve ili vrlo male prihode u ovoj godini.

Udruga stoga u ime 500 tvrtki članica predlaže HANFA-i i svim leasing kućama moratorij na leasinge od šest do 18 mjeseci s minimalnom kamatom za vrijeme "grace perioda", od 0,5 posto (6 mjeseci) do jedan posto(18 mjeseci) uz produljenje roka otplate za razdoblje koliko će trajati moratorij, bez ikakvih dodatnih naknada.

Predlaže se i participiranje u takozvanim COVID povoljnim kreditnim linijama preko HAMAG-a, ako bude ponovo moguće, ili HBOR-a uz ubrzavanje procedure za dobivanje kredita.

Iz Udruge su predložili i produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta na dodatna tri mjeseca za te djelatnosti, te ukidanje periodičnih tehničkih pregleda za vrijeme trajanja pandemije.

"Što se tiče leasing kuća, u slučaju raskida ugovora i povratka financiranog objekta leasing kući treba omogućiti i povrat PDV-a za preostalu vrijednost koja je već uplaćena državi, kako bi leasing kuće osigurale dodatnu likvidnost i tako mogle preuzeti dodatni rizik", navodi se u priopćenju Glasa Poduzetnika.

Udruga traži od leasing kuća da prouče svaki pojedinačni zahtjev tvrtki čije je poslovanje ugroženo.

"Alternativa je povratak tisuća vozila i plovila, te slanje tisuća ljudi na burzu rada, kao i zatvaranje poslovanja za minimalno trećinu tvrtki od preko 5000 registriranih za navedene djelatnosti", upozorili su iz udruge.

Prijevoznici su održali prosvjednu vožnju u osam najvećih hrvatskih gradova, a u Zagrebu su kolonom autobusa i kombija krenuli sa Zagrebačkog velesajma, putem Vukovarske i Savske ulice, do Ministarstva mora, prometa i veza na Prisavlju, uz put trubeći iz protesta.

Darojković je najavio da pripremaju i još jedan, veći prosvjed.

"Dobili smo dozvole za 300 vozila, opet ćemo se obratiti javnosti 14. svibnja svi prijevoznici u Hrvatskoj, i povremeni, i javnolinijski. Neću reći da želimo blokirati državu Hrvatsku, jer Hrvatska je naša domovina, Europska unija je naša domovina. Želimo biti pravedni pred svima", rekao je Darojković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:51