NEIZVJESNA SUDBINA

VIDEO: PULA NA KOLJENIMA Kako se dogodilo da se grad s najvećim razvojno-investicijskim potencijalom na Jadranu zapravo uopće ne razvija

 
 Marijana Banko / CROPIX

Bliže se jesenski dani kada bi se trebala znati konačna sudbina nekadašnjeg industrijskog diva Uljanik u Puli. Upravo zato posljednjih dana Uljanik je postao tema kojom se bave političari i novinari, pa čak je i Grad Pula odlučio još jednu tematsku sjednicu idućeg tjedna, gotovo godinu dana nakon prve, posvetiti baš brodogradilištu koje su lani u ovom periodu obilježili najveći štrajkovi radnika u njegovoj povijesti. Tada se još vjerovalo da bi se pulski škver mogao spasiti.

Radnici su na ulicama zazivali i Vladu i političare. Malo su ih kritizirali, malo apelirali da im pomognu kako bi se spasila zadnja velika industrija u Istri. Bilo je napeto gotovo svaki dan. Varile su se kapije, držali govori, političari svih stranaka imali su nešto reći, pa čak i sam zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je pred Uljanikom držao konferenciju za novinare. Ministar gospodarstva Darko Horvat na dnevnoj je bazi novinarima govorio da je rješenje na pomolu krajem tjedna.

Rješenje nije bilo na pomolu krajem tjedna, barem ne ono koje su radnici Uljanika priželjkivali. U svibnju je proglašen stečaj, luksuzni polarni kruzer, zadnji porinuti brod u Uljaniku, u međuvremenu dovršen i isporučen, u škveru nema gotovo nikog osim masivnih ruzinavih nedovršenih brodova. Možda dvjestotinjak radnika povremeno dovršava neke sitne poslove. Situacija je otužna.

Čeka se daljnji razvoj situacije, ali rijetko tko vjeruje da je pokretanja proizvodnje u Uljaniku moguće. To još zaziva najjača istarska stranka, IDS, te, naravno, sam pulski gradonačelnik i čelnik te stranke Boris Miletić. Na gradsku sjednici pozvali su ni više ni manje nego samog premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, ministra gospodarstva Darka Horvata te stečajnog upravitelja Uljanika d.d. u stečaju Damira Majstorovića. Kao i do sada, vjerojatno će i ova sjednica proći bez njih.

- Iako Grad Pula kao jedinica lokalne samouprave nema izravnih nadležnosti da odlučuje o nastavku rada Uljanika, kontinuirano prati razvoj situacije oko Uljanika te u interesu opstojnosti brodogradnje u Puli, u razmaku manjem od godinu dana, organizira drugu tematsku sjednicu čija je svrha jasno iskazati podršku Grada Pule donošenju stečajnog plana za nastavak djelatnosti brodogradilišta Uljanik. Republika Hrvatska najveći je pojedinačni vjerovnik Uljanika, stoga Grad Pula poziva Vladu da podrži stečajni plan i nastavak proizvodnje u Uljaniku - poručuju u Gradu Puli, koji je svojedobno s Istarskom županijom donijela i Deklaraciju o Uljaniku. Međutim, osim slova na papiru, on u stvarnosti nije ništa donijela.

Što ako se dogodi ono što je uljanikovcima bila noćna mora, a zapravo sve ide u tom smjeru, a to je potpuno gašenje škvera i svih djelatnosti na tom ogromnom području na čak na 358.000 četvornih metara obale i 340 kvadrata mora, praktički u centru jednog od najperspektivnijih gradova u Hrvatskoj?

Hoće li se i u ovom slučaju slijediti dosadašnji trend nečinjenja kao što je to slučaj s bivšim vojnim zonama oko Pule, koje u više od dva desetljeća nisu privedene nijednoj jedinoj svrsi te se jedino oko njih prepucavaju političari, civilne udruge, politikanti i svih koji imaju nešto reći? Hoće li uistinu tamo niknuti ograđeni luksuzni turistički kompleks, marine, stanovi, grad duhova? Ili će ostati zapušteno i napušteno te u konačnici devastirano kao što je to slučaj s Muzilom, Hidrobazom i Katarinom - Monumentima u sklopu megaturističkog projekta Brijuni Riviera na nevjerojatnih 300 hektara uz samo more u jednoj od najrazvijenijih hrvatskih regija, koja je ujedno i najjača turistička regija u Hrvatskoj. Gotovo pa paradoksalno.

(...)

Cijeli članak pročitajte u novom broju Jutarnjeg lista u kojem još možete naći i:

USKOK PROVJERAVA ČETVERO SMIJENJENIH MINISTARA: Osim Kuščevića, meta izvida su i Goran Marić, Tolušić i Gabrijela Žalac

GLAZBENI VELIKAN RAJKO DUJMIĆ I DALJE U REMETINCU: Državno odvjetništvo traži 9 mjeseci zatvora i obavezno liječenje, pritvor mu produljen za 30 dana

PROFESIONALNI ŽALITELJI: U 10 godina podnijeli 80 žalbi na javne natječaje, čak i na one na koje se nisu javili: 'Tako se štitimo od diskriminacije'

POVIŠICE VRIJEDNE MILIJARDU KUNA Sindikati znaju da povišice mogu dobiti samo u predizbornoj godini

+

Kolumne Miljenka Jergovića, Jurice Pavičića, Ante Tomića...

Jutarnji list
Naslovnica Jutarnjeg lista, 24. kolovoza 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:15