PROGOVORIO GENERAL

VIDEO Rašeta: Hrvatski čelnici su za samostalnost bili spremni žrtvovati Vukovar, a opsada grada bila je pogrešna taktika

 Arhiva EPH

ZAGREB/BEOGRAD - Hrvatska je vlast bila spremna trgovati teritorijem kako bi dobila samostalnost - izjavio je umirovljeni general JNA Andrija Rašeta koji se prvi put našao pred kamerama HTV-a .

Priznaje i kako je postojao velikosrpski plan za osvajanje Hrvatske. Prema njegovu mišljenju, tromjesečna opsada Vukovara je bila taktička pogreška.

- Moje mišljenje je da je samo trebalo blokirati Vukovar , a ići dalje na odsijecanje Osijeka, na izlazak do Đakova, na presijecanje linije Banja Luka - Pakrac - Virovitica. To se moglo uraditi - objašnjava umirovljeni general.

Rašetin navod da je postojao plan za osvajanje Hrvatske potvrđuje i glavni zapovjednik HV-a, general Anton Tus, koji za isti saznao još početkom 1991. godine zbog čega je i napustio armiju. Plan je bio presjeći Hrvatsku u pet smjerova - kod Ploča, zatim od Mostara prema Splitu, pa kod Zadra i Šibenika, između Karlovca i Zagreba, i preko Zagreba i Varaždina.

- Sa Srijema i istočne Slavonije glavnina grupacija trebala je ići prema Zagrebu i Varaždinu i spojiti se sa svim snagama i to je trebao biti poraz Hrvatske. To je sebi JNA postavila poslije onog debakla u Sloveniji - ističe Tus.

Velikosrpski plan je propao nakon što je hrvatska obrana spriječila njegovo ostvarenje.

- Mi smo ih preduhitrili, iako to naš vrh nije htio, naš predsjednik je govorio još u kolovozu da je mirna opcija političko-diplomatska i dalje prva ako bude trebalo da ćemo se uključiti, a već smo dva mjeseca bili u agresiji - upozorava Tus te dodaje kako je JNA poduprla i srpski plan okupacije dijelova Hrvatske u kojima su Srbi bili većina.

Međutim, Andrija Rašeta posjeća da je hrvatska vlast bila spremna trgovati teritorijem za slobodu.

- U razgovorima s pojedinim čelnim ljudima u Hrvastkoj oni su meni otvoreno govorili da su spremni da žrtvuju ako treba ne samo Vukovar nego i Osijek, Dubrovnik, Split...pod cijenu samostalnosti - izjavio je Rašeta.

Ovu tvrdnju Tus odbacuje i naziva ju 'najobičnijom laži'.

- Hrvatska se nije na vrijeme pripremila na srpsku agresiju jer je predsjednik Tuđman vjerovao Kadijeviću i Miloševiću da će se kriza riješiti mirnim putem. Na kraju, oni su ga prevarili - zaključuje Tus za HTV .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:32