OČI U OČI

VIDEO Sanader: 'Jesam li na dan odlaska rekao da se izbori financiraju novcem ispod stola?' Kosor: 'Ne, uopće nije bilo govora o novcu'

Zagreb, 030712.Zupanijski sud.Nastavak sudjenja Ivi Sanader i ostalima vezano uz slucaj Fimi Media i Ina Mol.Danas je svjedocila bivsa predsjednica vlade Jadranka Kosor.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Sanader: Svjedočenje Kosor je bilo očekivano jer je naprosto riječ o istini

Bivši predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader te njegova obrana danas su ustvrdili da su zadovoljni svjedočenjem Jadranke Kosor na suđenju u aferi Fimi medija gdje je osim njenog bivšeg šefa na optuženičkoj klupi i stranka koju je preuzela nakon Sanaderova odlaska s dužnosti.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da je Kosor u bitnom potvrdila ono što je i Sanader govorio o načinu funkcioniranja predsjednika stranke koji je ujedno i predsjednik vlade.

"Dakle okupiran je i nema vremena sagledavati sve što se u stranci događa, zato postoje drugi ljudi", rekao je Prodanović. Dodao je da je Kosor potvrdila i činjenice da su financijski dokumenti HDZ-a bili "svima na uvid, da su bili pregledani od strane nadležnih tijela te da u njima nije bilo nezakonitosti".

Sanader je, pak, kazao da je svjedočenje njegove nasljednice za njega bilo očekivano jer je "naprosto riječ o istini".

"HDZ je stranka koja je funkcionirala prema zakonu, zakonito i legalno i o tome su svjedočili sve državne institucije od Fine do Državne revizije i ja nemam ništa prigovoriti. Mislim da je danas u mnogome pala i teza nekih okrivljenika koji su pokušali sa sebe prebaciti krivnju na stranku i na mene. Mislim da im to neće proći", poručio je Sanader.

Na pitanje je li strahovao da bi mogla svjedočiti protiv njega Sanader je kazao da nije strahovao jer je očekivao da će reći istinu. ( Hina)

Tijek suđenja:

10:55 - Današnje ročište je završilo. Rasprava se nastavlja 9. srpnja kada će svjedočiti Bianca Matković.

10:48 - Nakon Čede Prodanovića riječ je preuzeo Ivo Sanader.

Sanader je imao više dopuna za zapisnik nego pitanja za Jadranku Kosor.

Između ostalog, Sanader je Kosor pitao je li u svom iskazu USKOK-u demantirala Barišićevu tvrdnju da joj je on na dan odlaska s dužnosti premijera rekao kako se izbori financiraju dvije trećine ispod stola.

- Točno se ne sjećam, ali USKOK-u sam samo odgovarala na pitanja. Za takvu formulaciju nisam niti pitana, samo sam navela da na tom sastanku uopće nije bilo govora o novcu - odgovorila je Kosor.

Sanadera je zanimalo, je li ikad odbijen prijedlog bilo kojeg člana Predsjedništva stranke da se od točke dnevnog reda stavi neka tema iz materijalnog financijskog poslovanja.

Kosor je odgovorila da se ne sjeća da je bilo takve situacije, a na posljednje Sanaderovo pitanje rekla je da se ne sjeća da se na Predjedništvu HDZ-a ikada odlučivalo o kupnji bilo kojeg automobila, pa tako niti blindiranih BMW-a.

10:40 - Nakon Čede Prodanovića, pitanje Jadranki Kosor postavio je odvjetnik HDZ-a Davorin Budin.

Da li je bilo potrebe da HDZ ima ikakve crne fondove?

- Takve potrebe svakako nije bilo jer je HDZ stranka koja ima iz legalnih izvora velike prihode. Smatram da je to bila pogubna odluka jer se radilo o stranci koja vodi državu. Zato smo bili i odlučili vratiti taj novac - odgovorila je Kosor.

10:25 - Čedo Prodanović je Jadranki Kosor predočio dio iskaza Maldena Barišića u kojem je Barišić ustvrdio da je na dan ostavke Ive Sanadera, Sanader pozvao njega i Kosor na sastanak i rekao da Mladen ima još nekih novaca, te da se izbori ne dobivaju sa legalnim novcem i da je dvije trećine ispod stola, a samo trećina na stolu, dakle legalna. Što je u suprotnosti s onim što je ispričala Kosor.

- Ja sam o tome već dala iskaz USKOK-u i ne sjećam se da je razgovor išao u tom smjeru. Na taj dan sam shvatila da preuzimam državu. Te rečenice da se govorilo o izvoru novca i to da je pokazivao rukom ispod i iznad stola, ja se ne sjećam, jer poznavajući sebe, ja bih pitala što to znači, a ja nisam pitala - rekla je Kosor.

Prodanovića je dalje zanimalo da li je ikome u Predsjedništvu rečeno da je Barišić predao 2 milijuna i 300 tisuća eura.

- Nije, Predsjedništvo je obaviješteno samo da se Barišić razdužio i o tome se nije raspravljalo. Taj novac se nije trošio, pa zbog toga nije ni izvješteno o njemu - odgovorila je Kosor.

- To što je 2 milijuna i 300 tisuća kuna ušlo u stranku po vama nije financijsko poslovanje? - upitala je Kosor sutkinja Ivana Čalić.

- Taj novac se nije trošio, već je bio pohranjen - rekla je Kosor.

10:05 - S pitanjima je počeo Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera.

09:50 - Nakon uzimanja osnovnih podataka Jadranke Kosor, odmah je počelo njezino ispitivanje. Prva pitanja postavlja zamjenica USKOK-a Željka Mostečak.

Riječ je o pitanjima o statusu Jadranke Kosor u HDZ-u.

- Bila sam članica Predsjedništva i potpredsjenica stranke od 2003. do 2009. - rekla je Kosor.

Tko je donosio odluke o sazivanju sjednica Predsjedništva HDZ-a?

- Sazivao ih je predsjednik stranke i dnevni red je određivao predsjednik stranke. Predsjednik je i pregledavao zaključke, a mi smo te odluke donosili jednoglasno - odgovorila je Kosor.

Kosor je također identično kao i jučer Bačić, rekla kako se na predsjeništvo nije raspravljalo o financijskom poslovanju stranke.

- Predsjedništvo je razmatralo neke financijske poslove, poput donacija zakladi Ana Rukavina i nekim drugim udrugama - kazala je Kosor.

Da li je predmet sjednica ikad bio ulaganje u medije? - pitala je tužiteljica.

- Mislite financijsko? Ne!

Da li se odlučivalo o angažiranju pjevača u kampanjama?

- Ne, ja sam mislila da neki pjevači koji su članovi stranke nastupaju besplatno, što bi se i očekivalo.

Da li je bilo riječi o financiranju HDZ-a u BiH?

- Ne sjećam se.

Da li se govorilo o kupnji BMW-a?

- Ja sam za to vozilo doznala tek kad je oštećeno u Mokricama.

Da li imate saznanja je li Bačić u ime HDZ-a predao DORH-u veću svotu novca?

- Imam. Moram reći da ja taj novac nisam nikad fizički vidjela. U stranku ga je predao Barišić i rekao je da je to novac od donacija. Nakon što je u medijima počela priča da postoje neke nedoumice oko novca mi smo rekli da postoji novac i da ga želimo predati. Nakon predaje novca mi nakon toga više nismo raspravljali. Sa ovom pameti danas, i iskustvom, predložila bi svakako da se taj novac uplati u proračun ili vrati donatorima - odgovorila je Kosor.

Zašto se predali novac u listopadu 2010.?

- Pa zbog toga jer je bilo sve više napisa u medijima, ali i različtih indicija da bi moglo biti problema s njim i da je prikupljen nezakonito.

Tko je donio tu odluku?

- Glavni tajnik i ja, a pretpostavljam da je on rekao i gospođici Glavaš.

- Želim još samo dodati da u trenutku razgovora s Mladenom Barišićem on ničime nije dao do znanja da se radi o novcu koji bi mogao potjecati od ičega drugoga osim od donacija - rekla je Kosor.

9:31 - U ovom trenutku Jadranka Kosor je prešla iz sobe za svjedoke u veliku dvoranu Suda, gdje će za koji trenutak početi svjedočiti u slučaju Fimi-media. Kosor je bez vidljivog broša, u tamno-plavom kostimu.

-------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Mi u Hrvatskoj imamo jedan brend koji je dobitna kombinacija, a taj se brend zove Ivo Sanader! Kud bude išao Ivo, ići ću i ja! Dragi Ivo, dragi moj prijatelju, nikada te neću razočarati - govorila je Jadranka Kosor na Saboru HDZ-a u lipnju 2008.

Danas, točno četiri godine poslije, Ivo Sanader i Jadranka Kosor druže se samo u sudnici. Danas će ona sjesti na klupu za svjedoke, a on će biti njoj iza leđa, na optuženičkoj. Proces je poznat - afera Fimi-medija, a njih dvoje od istinskih prijatelja postali su istinski neprijatelji.

U vrijeme dok je bila Sanaderova zamjenica i jedna od najvjernijih suradnica Kosor ga je posvuda pratila. Uostalom, Kosor je uz Vladimira Šeksa bila i jedna od glavnih osoba koja je Sanaderu pomogla da preuzme vlast u stranci nakon obračuna s Ivićem Pašalićem 2002. Kada je primijetila da Sanader ima koruptivne navike?

- Sanader i Kosor dobro su se slagali dok je on bio na čelu HDZ-a, a ona njegova zamjenica. Međusobno su se uvažavali, ili je barem tako izgledalo, a Kosor mu je davala apsolutnu podršku. Sjećam se da bi se Kosor nakon nekog Sanaderovog izlaganja, redovito javljala za riječ kako bi podržala ono što je rekao bilo da je riječ o stranci ili Vladi - ispričao je jedan bivši član Predsjedništva HDZ-a.

JUTARNJI OTKRIVA Jarnjakova tajna bilježnica: ‘To ne zna ni Sanader: izgleda da preko HDZ-a Maček grabi za sebe’

Kad je 1. srpnja 2009. Sanader dao ostavku, upravo ga je Kosor, na njegov prijedlog, naslijedila na čelu HDZ-a i Vlade.

- Iako mnogi kažu da u politici nema istinskih prijateljstava ja mogu svjedočiti da to nije tako jer smo Sanader i ja kroz suradnju postali istinski prijatelji - izjavila je Kosor u trenutku kada je od Sanadera preuzimala dužnost predsjednice stranke. Tom prilikom je rekla i kako Sanadera te njegovu suprugu Mirjanu doživljava kao članove svoje obitelji. Zanimljivo je, međutim, da se Sanader i Kosor nikada nisu družili privatno čak ni u vrijeme kad su njihovi odnosi bili idilični. Tome u prilog govori i to što Kosor ni preuzimanje funkcije šefice HDZ, nije proslavila u društvu svog prijatelja i bivšeg šefa. Njihovi dobri odnosi jedva da su preživjeli ljeto 2009. U to vrijeme još su kontaktirali telefonom, a Sanader je često navraćao u središnjicu stranku. No, Kosor je počelo ljutiti to što se on i dalje ponašao kao šef.

- Sanader je želio voditi stranku i Vladu iz sjene, bez odgovornosti, te da tu odgovornosti snosi Kosor. Tada sam joj rekao ti si predsjednica stranke i Vlade, a on je počasni predsjednik. Reci mu: “Dosta je” - ispričao je o tom razdoblju u jednom intervjuu Vladimir Šeks.

Kosor je to i učinila i potom se počela distancirati od Sanadera. Jedan od njihovih posljednjh ručkova bio je u rujnu 2009. u zagrebačkom restoranu Baltazar. Navodno su tada pokušali izgladiti odnose, ali im nije uspjelo. Tri mjeseca poslije toga, 3. siječnja 2010. Sanader je pokušao izvesti puč u HDZ-u, ali priča je propala. Dan poslije, Predsjedništvo HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor nakon maratonske sjednice isključilo je Sanadera iz stranke.

Nakon toga je nastupio otvoreni rat među njima. No, više između Sanadera i HDZ-a, nego s Kosor jer ona je javno, koliko je god bilo moguće, izbjegavala spominjati njegovo ime. No, zato su ga njeni najbliži suradnici redovito napadali po medijima. Optužili su ga da je vodio paralalelni sustav vlasti u HDZ-u za koji oni “nisu znali”, te da im podmeće. Vladimir Šeks proglasio ga je Zorro osvetnikom.

Ni Sanader se nije javno previše izjašnjavao o svojoj zamjenici. Tek je u studenom 2011. na pitanje je li pogriješio što je Jadranku Kosor imenovao svojom nasljednicom, otvoreno rekao:

“Da, svima se pogreške događaju pa i meni. Da sam znao da će Vladu i državu voditi u ovom smjeru ne bih to napravio. Kosor organizira progon neistomišljenika, kako bi prikrila vlastitu nesposobnost”.

Jadranka Kosor i Ivo Sanader danas će se prvi put nakon dugo vremena suočiti u sudnici. Dvoje starih prijatelja i bivših šefova stranke koji su doživjeli sličnu sudbinu - njega je novo vodstvo, koje je sam postavljao, isključilo iz HDZ-a, a nju su izigrali ljudi koje je sama dovela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:37