UGLEDNA EKONOMISTICA

VIDEO: SANDRA ŠVALJEK NAKON KONFERENCIJE EPH 'Ove godine zaradit ćemo tri milijarde kuna više, idemo u pravom smjeru, ali očekivala sam više hrabrosti'

 Darko Tomas / EPH

Unatoč zamjetnom trajanju, vodeći hrvatski poduzetnici, posjetitelji konferencije Proračun zaokreta u organizaciji EPH i Hrvatske gospodarske komore , do samog su kraja pažljivo slušali izlaganje premijera Tihomira Oreškovića i okrugli stol, na kojem je govorio ministar financija Zdravko Marić, očekujući da će u njima dobiti korisne informacije za uvjete u kojima će poslovati u ovoj godini.

Ukupni dojam je očito pozitivan, jer se čini da vlada pokušava uloviti kormilo, ali definitivni odgovor na pitanje o proračunskim rezovima nije dobiven. Jedni su vidjeli najavu rezova, drugi su vidjeli oprez. Sandra Švaljek, s Ekonomskog instituta Zagreb, ima svoje tumačenje, u kojem se opet vide dvije strane. Evo njezine izjave:

- Kako smo mogli čuti od ministra financija Zdravka Marića, rashodovna strana proračuna će ove godine ostati zamrznuta. Takva konsolidacija neće dovesti do stabilizacije udjela javnog duga u BDP-u i on će i dalje rasti, a ono što bi ga moglo zadržati na postojećoj razini je prodaja državne imovine, odnosno njezina aktivacija. Ove je godine za nositelje financijske politike pozitivno to što očekujemo rast od dva posto što bi moglo povećati prihode proračuna za oko tri milijarde kuna. Rekla bih da smo za ovu godinu očekivali više hrabrosti, ali i ovo je korak u pravom smjeru, a dobro je i to što smo čuli od Borisa Vujčića, guvernera HNB-a, da ne treba sve svaliti na fiskalnu politiku jer i monetarna politika može pomoći, ali obje moraju biti potpomognute strukturnim reformama koje moraju teći paralelno. S reformom javne uprave i smanjivanjem administrativnih opterećenja za poduzetnike može se krenuti odmah, rekla je Švaljek.

Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:47