VREMENSKA NEPOGODA

VIDEO: SNAŽNA CIKLONA IZAZVALA KAOS NA JADRANU Potopljena Riva u Splitu, olujni jugo udara i do 119 km/h, u prekidu trajektne i katamaranske linije...

 
arhivska fotografija
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Kako je i bilo najavljeno, snažna sredozemna ciklona tijekom rane večeri počela je naglašeno djelovati na vrijeme na cijelom Jadranu. Ciklonalni centar trenutno se nalazi nad sjevernim Jadranu i brzo se spušta prema Dalmaciji gdje će se naći u sljedećih nekoliko sati.

Tlak zraka u Istri na razini mora pao je na samo 978 hektopaskala, a slične vrijednosti uskoro se očekuju u Dalmaciji. Radi se o najnižem tlaku zraka posljednjih nekoliko godina, javlja Dalmacija Danas.

Dolazak ciklona praćen je sve jačom kišom. Kišno nevrijeme pogodilo je Rovinj gdje je već palo preko 70 litara kiše po kvadratnom metru, a navečer će kišno nevrijeme zahvatiti velik dio Dalmacije. Jugo je u stalnom jačanju, a u Splitu najjači udari do 19 sati bili su do 114 km/h.

Zbog niskog tlaka zraka ponegdje se već javlja pojava ciklonalne plime, odnosno prelijevanja mora preko riva na obali. Ta pojava mogla biti znatno izraženije u noći na subotu. Na splitskoj Rivi pojedini valovi dolaze sve do prvih kafića.

Dok na Jadranu trenutno puše snažno jugo, s talijanske strane obale zapuhala je vrlo jaka tramontana koja je tamo donijela hladni zrak s Alpa pa je područje od Ravene sve do Ancone zabijelio snijeg.

Jugo povećava valovitost mora koje stvara sve veće probleme u prometu morem. Trajekt Lastovo trenutno plovi prema Korčuli, a bori se s orkanskim jugo i vrlo visokim valovima, doznaje Dalmacija Danas.

U prekidu su:

trajektne linije: Valbiska-Merag, Lopar–Valbiska, Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Šibenik–Kaprije–Žirje, Drvenik-Sućuraj, Sumartin-Makarska, Trogir/Soline-Drvenik Mali-Drvenik Veli, Prapratno-Sobra i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;

katamaranske linije: Pula–Zadar, Rijeka-Cres–Mali Lošinj, Rijeka–Lun (Tovarnele)–Rab, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli;

brodske linije: Komiža-Biševo, Zadar–Preko, Rava-Iž-Zadar, Ilovik-Mrtvaška, Mali Lošinj–Unije–Susak i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:12