EKSPEDICIJA

VIDEO: Speleolozi došli do dna jame 'Nedam' na Velebitu, jedne od deset najdubljih u Hrvatskoj

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.08.2019. u 11:30

Pula, 240411.
Povodom Dana planete Zemlja Speleoloska udruga Pula organizirala je gradjanima Pule i mnogobrojnim turistima atrakciju razapevsi preko kanjona spage za Tirolsku precicu i telesferiku. Ko god je bio hrabar mogao je isprobati prelazak preko kanjona viseci 17 metara iznad mora,te se spustati niz stijenu.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / Ilustracija / CROPIX

 

Speleolozi su u noći na nedjelju došli do dna 740 metara duboke jame Nedam na Velebitu, najzaštićenijem dijelu prirode u zemlji, te je uvrstili među deset najdubljih hrvatskih jama.

Rezultat je to dvotjednih istraživanja speleološke ekspedicije u kojoj je sudjelovalo 69 speleologa iz Hrvatske, osam europskih zemalja i SAD-a, a koja u ponedjeljak završava s radom.

Ekspediciju je organizirao Speleološki odsjek Velebit iz Zagreba pod vodstvom Marine Grandić, uz podršku NP Sjeverni Velebit, Europske speleološke federacije i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog društva.

 

Radi se o vrlo zahtjevnoj jami u, po dubokim jamama, svjetski poznatim Hajdučkim kukovima na području NP Sjeverni Velebit. Hajdučki i Rožanski kukovi na Velebitu zaštićeni su kao strogi rezervat prirode te su uz Bijele i Samarske stijene na Velikoj Kapeli najzaštićeniji dio prirode u Hrvatskoj.

I jedne i druge karakterizira krajnje okršeni divlji krajolik s dubokim škrapama i mnoštvom ponikava.

Na relativno malom području Sjevernog Velebita istraženo je devet jama dubljih od 500 metara, a ukupan broj speleoloških objekata istraživanjima je povećan na više od 500.

U nizu značajnih jama izvedena su i znanstvena istraživanja te je na više lokacija utvrđeno spuštanje razine stalnog leda za najmanje pola metra, priopćeno je iz Speleološkog odsjeka Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog društva.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo