NA IZBORE ĆE IZAĆI ZAJEDNO

VIDEO: STRANKA UMIROVLJENIKA I DOMOVINSKI POKRET POTPISALI SPORAZUM Predvidjeli su da prosječna mirovina za puni radni staž bude 75% od prosjeka plaće

 
Miroslav Škoro; Lazar Grujić
 Damjan Tadić, Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić potpisali su u četvrtak koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore te su pritom poručili da će se zauzimati za dostojanstven život hrvatskih umirovljenika.

Škoro je na konferenciji za novinare poručio da je potpisivanjem tog koalicijskog sporazuma Domovinski pokret pokazao širinu kad su u pitanju parlamentarni izbori. Dodao je kako vjeruje da će ta suradnja uroditi boljitkom za sve umirovljenike i one koji žive u lošim materijalnim uvjetima.

Tako su u koalicijskom sporazumu predvidjeli da se, među inim, uvede pravobranitelj za osobe starije životne dobi i da prosječna mirovina za puni radni staž bude 75 posto od prosjeka plaće.

Radit će na edukaciji i promicanju ulaganja u privatne mirovinske stupove, tražiti promjenu formule za usklađivanje mirovina i zauzimati se za uvođenje obiteljske mirovine te za razgraničavanje mirovina koje se isplaćuju iz HZMO-a i onih koje su stečene po posebnim propisima i nisu rezultat mirovinskih uplata.

Smatraju kako je za te mirovine novac potrebno osigurati iz državnog proračuna.

Škoro se zauzeo i za veću transparentnost korištenja novca iz II. mirovinskog stupa u kojem je novac kojim se država koristi za tekuću potrošnju.

Grujić je upozorio da u Hrvatskoj mirovina iznosi 37 posto prosječne plaće, što je u zoni siromaštva. Smatra i da bi barem 50 posto mirovine trebalo ostati mužu ili ženi od umrloga bračnog druga kako bi im se na neki način zaštitio životni standard.

Škoro: Plenković očito želi biti sa 'žetončićima' i Pupovcem

Na novinarski upit s kim premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković namjerava nakon parlamentarnih izbora ako ne želi s njim, Škoro je rekao kako o mnogim stvarima ima različito mišljenje od Plenkovića, ali smatra da treba sjesti i razgovarati sa svakim. "On očito i dalje želi biti sa 'žetončićima' i s Miloradom Pupovcem, koji mu i odobrava te njegove postupke”, poručio je.

U vezi s pregovorima s Marijanom Petir odgovorio je da se s njom susreo dva puta, nakon čega mu je rekla da će se javiti. „Čitam u novinama da je sve skupa u redu, hvala vam”, poručio je.

Također je rekao da je obavio sve razgovore s bivšim HDZ-ovcem Ivanom Penavom te će do kraja biti sve "artikulirano i na papiru".

Škoro: SDP je svemirski brod, ali iz Muppet showa

Zamoljen da komentira izjavu SDP-ovog zastupnika u Europskom parlamentu Predraga Freda Matića da su oni svemirski brod za one s desnice, Škoro je podsjetio da stotine tisuća umirovljenika u Hrvatskoj živi od 1500 kuna te da je govoriti na taj način s pozicije „bruxellskog uhljebnika”, koji prima 20.000 eura na mjesec, „tipično za partiju" iz koje Matić dolazi. „Oni jesu za nas svemirski brod, i to svemirski brod iz Muppet showa iz epizode Izgubljeni u svemiru”, dodao je.

U vezi s Inom i hrvatskom naftom koja završava u Mađarskoj, Škoro je istaknuo da Hrvatska, ako želi, sutra može napraviti drugu naftnu kompaniju. No, smatra, za to nema političke volje jer se nekom pogoduje. „Taj biznis je izgubljen za Hrvate, prije puno godina prodali smo ga Mađarima i moramo gledati način kako ćemo učiniti energetsku učinkovitost u zemlji da stvarno budemo energetski suvereni”, rekao je.

Vezano uz zabranu rada nedjeljom, Škoro je, na novinarski upit, rekao kako se zauzima za to da jedan dan u tjednu bude za odmor i obitelj te da to bude nedjelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:57