KRVAVA BORBA ZA TRŽIŠTE

VIDEO: TAKSI RAT U SPLITU Dramatične snimke, nasilnički ispadi, dogovoreni napadi, prijetnje... grad se noću pretvara u Rio de Janeiro

Liberalizacija tržišta privukla je u grad pod Marjanom 3000 vozila, I najmanje dvostruko više vozača. To je stvorilo kaos na ulicama na koji su reagirale i gradske vlasti. Razgovarali smo s desecima taksista kako bismo rekonstruirali što se to događa u Dalmaciji
 CROPIX

Splitske ulice već su mjesecima tijekom noći poprište brutalnih obračuna taksista. Naguravanja, tučnjave i agresivni ispadi postali su svakodnevni, a policija u statistici bilježi sve više kaznenih prijava, uključujući one za teške tjelesne ozljede nanesene u sukobima.

- Split se noću pretvara u Rio de Janeiro, tuča i krv na svakom su koraku, a nitko ne čini ništa da nas zaštiti - govori jedan splitski taksist.

Nedjeljni Jutarnji proteklih je dana razgovarao s desetak upućenih osoba koje su nam detaljno opisale kako izgleda sve gori rat taksista na splitskim ulicama. Rekli su nam da situacija nikada nije bila ovako teška, a za sve krive liberalizaciju tržišta taksi-prijevoza.

Nekada se, naime, za bavljenje taksi-prijevozom trebalo ishoditi gradsku dozvolu, cijene su bile regulirane, taksimetri baždareni od strane ovlaštene tvrtke, a danas je potrebno samo imati najmanje 21 godinu i valjanu vozačku dozvolu.

- I tu se stvorio problem. Split zimi realno treba 150 do 200 taksija, a ljeti bi optimalan broj bio oko 800. No mi smo u situaciji da u gradu danas vozi oko tri tisuće automobila. Pritom ne govorimo o tri tisuće taksista, nego mnogo više, jer na jednom automobilu zna raditi više njih. To je neodrživo, a sezona je podbacila i turista nema koliko se očekivalo - kazuje predstavnik prijevozničkog ceha pri Udruženju obrtnika Splita Milivoj Topić.

Proteklih dana objavljene su dramatične snimke na kojima se vide nasilnički ispadi taksista prema konkurenciji, uglavnom vozačima Ubera i Bolta, a čuje se i dogovaranje napada na pojedince koji se “usude” doći na teritorij koji svojataju stari taksisti, među uberovcima znani i kao “šahisti”. Vozači s kojima smo razgovarali uvjeravaju nas da je to ništa u odnosu na stvarno stanje na ulicama našeg drugog najvećeg grada.

Kažu da javnost sazna za možda deset posto teških incidenata, a da je stanje takvo da se oni događaju svake noći. Najteža je situacija, kažu nam, na prostoru splitske zračne luke u Resniku.

(...)

Cijelu reportažu pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:59