NAKON 56 GODINA

VIDEO: USKORO KREĆE OBNOVA JEDNE OD NAJPOZNATIJIH ZGRADA U VARAŽDINU Nakon investicije od 14 milijuna kuna, 'Vodotoranj' će zasjati u novom svjetlu

 
Zgrada Vodotornja u Varaždinu
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Nakon 56 godina, otkako je izgrađena, zgrada Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji, popularni "varaždinski vodotoranj" konačno će biti obnovljena na temelju ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade koji su u petak potpisali župan Radimir Čačić i direktor varaždinske tvrtke "Mepro" Darko Varga.

Na zgradi će se raditi opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati, a vrijednost projekta energetske obnove, nakon provedenih postupaka javne nabave, nešto je veća od 15 milijuna kuna, od čega se na radove odnosi 14,6 milijuna.

Projekt financira Europski fond za regionalni razvoj sa 6,39 milijuna kuna, Varaždinska županija osigurala je 4,2 milijuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata, a iz županijskog proračuna 4,4 milijuna kuna. Vrijednost projekta po ugovoru o dodjeli nepovratnih financijskih sredstava je 13,9 milijuna kuna.

Župan Čačić najavio je da bi radovi, koji će početi za 15-ak dana, trebali biti gotovi za 10 mjeseci, a zgrada dobiti potpuno novu vizuru.

"Napravit će se nova fasada, nova izolacija koja će zgradu energetski dići iz kategorije D u kategoriju B, a uštede će, samo na energetici, biti 150 do 200 tisuća kuna na godinu. Ide i dopuna kompletne klime, novi ulaz s proširenjima s platformom za osobe s invaliditetom", rekao je Čačić i dodao da su radovi povjereni tvrtki koja u Varaždinu već radi nekoliko velikih projekata te vjeruje da će sve biti dovršeno u dogovorenom roku.

Direktor tvrtke "Mepro" d.o.o. rekao je kako im je svaki projekt izazov. "Ovo će biti vrlo kompleksan posao jer se radovi izvode na visini od 40 metara i na otvorenome", dodao je.

Čačić je rekao kako su iz tvrtke "Odašiljači i veze" skinuli svoje odašiljače s krova, a sve ostalo će se micati postupno, s istekom ugovora, nakon čega slijedi sanacija krova, za što je natječaj upravo raspisan.

"Želimo da ta vizualna poruka prvorazrednoga, modernoga objekta koju Varaždin treba slati stanovnicima i posjetiteljima bude što bolja, pa će i rasvjetne oznake biti ugovorene u natječaju, u okviru sljedećih 10-15 dana”, rekao je i dodao da će u dodatne radove biti uloženo pet milijuna kuna.

Investicijama tu nije kraj budući da slijedi i opremanje objekta.

"To slijedi sukcesivno, iz tekućih troškova, zato jer mi preuzimamo službe koje su u zgradi. To je naš objekt," rekao je Čačić i dodao da su u njemu državne službe, ali on će sada doći u sastav županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:12