ŽIVOT U DOBA PANDEMIJE

VIDEO: Vodimo vas u unutrašnjost helikoptera HRZ-a preuređenog isključivo za transport oboljelih od koronavirusa

Ovaj video dio je ciklusa 'Život u doba pandemije'
 Screenshot

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo već godinama helikopterima prevozi pacijente koji u najkraćem mogućem vremenu trebaju stići do bolnica. Sada su dva helikoptera Mi-171Sh posebno preuređena isključivo za transport oboljelih od Covida 19. Jedan je u bazi u Divuljama kod Splita, a drugi u Lučkom pokraj Zagreba.

U tim robusnim ruskim letjelicama posebnim je plastičnim pregradama teretni prostor odvojen od upravljačke kabine u kojoj su smješteni pilot, kopilot i tehničar. Bojnik Bernard Bartoluci, pilot 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Lučkom nam je pokazao kako izgleda unutrašnjost takvog helikoptera i otkrio na koji je način organiziran prijevoz zaraženih koronavirusom do bolnica.

Medicinski tim i pacijent u helikopter ulaze kroz poseban ulaz s rampom u repu letjelice, a na iskusnim vojnim pilotima je da ih brzo i sigurno dovezu do odredišta jer kada teško bolesnom čovjeku život visi o koncu, svaka je minuta dragocjena.

'To je helikopter isti kao i svi ostali, samo su dodane neke modifikacije u teretnoj i transportnoj kabini koje nam omogućavaju sigurnost posade i njihovu odvojenost od pscijenata koji su moguće zaraženi sa Covidom. Korištenje helikoptera za prijevoz Covid pacijenata može biti bitno kada je vrijeme koje imamo kratko. Ovim helikopterom možemo doći do Splita ili do Osijeka za samo sat i 10 minuta, što je puno brže nego kopnenim putem.

Kad vide ovaj helikopter, većina ljudi pomisli da je on star 40 godina. Naime, ovi helikopteri su iz 2007. i 2008. godine. To jesu ruske letjelice, a njih u uobičajenom zrakoplovstvu smatramo vrlo robusnima. One mogu letjeti u vrlo teškim meteorološkim uvjetima. Dizajnirane su da lete u Sibiru. Koliko je Rusija velika, ima mjesta gdje su temperature vrlo visoke...

Osnovno je ova pregrada kojom se odjeljuje transportni prostor od prostora u kojem je posada helikoptera. On je već više od 2 metra odvojen od posade, a tu je i posebni materijal koji sprečava prijelaz kapljica, ovdje su i izolacijske trake. Imamo specijalni komad plastike tako da posada može vidjeti što se događa u slučaju potrebe. Tu su i mješačke kutije, medicinski tim ima slušalice i u kontaktu je s posadom helikoptera.

Nakon leta dolazi poseban tim za dezinfekciju i kompletno dezinficira helikopter iznutra i izvana, kao i prostor za posau helikoptera.

Rampa nam omogućuje poseban ulazak za medicinski tim tako da nema miješanja posade helikoptera s medicinskim timom. Oni ulaze i izolirani su od prostora gdje boravi posada.

Kakva je situacija u zemlji i u svijetu, sa ovim svim imate osjećaj da ste dio rješenja te cijele situacije. Naravno da vas to na neki način ispunjava. Ja se nadam da ga nećemo morati koristiti za takve zadaće, ali ako se iskaže potreba, naravno da smo tu i odradit ćemo ga', rekao je Bartoluci.

Ostale reportaže iz ciklusa Život u doba pandemije' pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:19