LIJEČNIČKA POMOĆ

VIDEO: Vojni medicinski timovi Hrvatske i Njemačke vojske stigli u Litvu, pomoći će hrvatskim vojnicima oboljelima od koronavirusa

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.03.2020. u 15:17

Zrakoplovom Vlade RH medicinski timovi Hrvatske i Njemačke vojske stigli su u Litvu kako bi pružili pomoć pripadnicima Borbene grupe u situaciji epidemije koronavirusa | Foto:
Hrvatska vojska

 

Zrakoplovom Vlade RH medicinski timovi Hrvatske i Njemačke vojske stigli su u u nedjelju u Litvu kako bi pružili pomoć pripadnicima Borbene grupe oboljelima od koronavirusa.

Medicinski tim Hrvatske vojske, koji čine doktor medicine i medicinski tehničar, zajedno s neophodnim medicinskim materijalom stigli su zrakoplovom hrvatske Vlade oko podneva u Litvu, kako bi se što prije ojačala skrb za pripadnike 2. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), u situaciji epidemije koronavirusa, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Četiri hrvatska vojnika pozitivna su na koronavirus i imaju blaže simptome bolesti, a 39 ih je u samoizolaciji

Istim avionom, u Litvu je stigao i njemački vojni medicinski tim od sedam pripadnika koji su se ukrcali u Berlinu, a koji će također u Litvi biti angažirani na pružanju pomoći oboljelim pripadnicima Borbene grupa NATO aktivnosti, u kojoj je Njemačka inače vodeća nacija.

Zajednički prijevoz hrvatskih i njemačkih snaga potvrda je dobrih prijateljskih i partnerskih odnosa dviju zemalja, ističe se u priopćenju i dodaje da je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer zahvalila potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću za tu inicijativu i zajedničku skrb za vojnikinje i vojnike rekavši kako dvije zemlje blisko surađuju i u borbi protiv koronavirusa.

„Hrvatski i njemački liječnici danas zajedno lete prema našim postrojbama u Litvi nakon što se i tamo pojavilo nekoliko slučajeva pozitivnih na koronavirus. Hvala mom hrvatskom kolegi Damiru Krstičeviću. Prijatelji se drže skupa“, istaknula je njemačka ministrica Kramp-Karrenbauer, kako prenosi MORH.

 

Po dolasku u Litvu doktor medicine natporučnik Luka Gmaz rekao je da je putovanje proteklo u redu te da je zahvalan što je imao priliku zajedno s njemačkim kolegama putovati danas u Litvu kako bi tamo zajednički pomagali kolegama koji sudjeluju u NATO aktivnosti.

Pripadnica njemačkog medicinskog tima koja je također stigla u Litvu rekla je da je došla ovdje zajedno sa kolegama iz Hrvatske kako bi pružila potrebnu pomoć i potporu svojim kolegama u ovoj složenoj situaciji. „Mi ćemo preuzeti medicinsku skrb za sve vojnike, a provodit ćemo i zdravstvenu edukaciju. Drago mi je što imamo priliku steći nova iskustva te surađivati s pripadnicima iz drugih država, a posebno s kolegama iz Hrvatske“, rekla je.

U NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi pored zemlje domaćina ukupno sudjeluje 1018 savezničkih vojnika. Uz hrvatske vojnike, radi se o pripadnicima vojski Nizozemske, Norveške, Belgije i Češke koji sudjeluju u aktivnosti u okviru Borbene grupe pod vodstvom Savezne Republike Njemačke.

Zaraženi vojnici izmješteni su iz baze Rukla gdje su inače smješteni, na 100 kilometara udaljeno vojno vježbalište Pabrade. Hrvatska vojska trenutno u Litvi sudjeluje sa 187 pripadnika 2. hrvatskog kontingenta od kojih su četiri pripadnika pozitivna na koronavirus te imaju blaže simptome bolesti, a 39 pripadnika nalazi se u samoizolaciji.

Kako bi se što prije ojačala skrb za oboljele pripadnike hrvatskog kontingenta Vlada Republike Hrvatske ustupila je službeni zrakoplov kojim je u Litvu upućen dodatni medicinski tim te stotinjak kilograma medicinskog materijala uključujući medicinsku i zaštitnu opreme te lijekove, navodi se u priopćenju.

Izdvajamo