EKONOMSKI USPJEH VLADE

VIDEO: ZBOG OVIH 11 GRAFOVA U BANSKIM DVORIMA OTVARAJU ŠAMPANJAC Oni su dokaz da je Lijepoj našoj krenulo nabolje, ali...

 
Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović
 Goran Mehkek / CROPIX

Iako bismo za ekonomiju mogli reći da je znanost puna briga, ponekad je mudro napraviti odmak te prepoznati ono dobro oko nas kako na makroekonomskom tako i na mikroekonomskom planu. U protivnom nećete prepoznati ni trenutak za inicijativu.

Izdvojit ćemo statističke podatake koji govore da je Lijepoj našoj krenulo ljepše tijekom Plenkovićeve Vlade, usprkos općem dojmu kako ta “dosadna Vlada” ne donosi atmosferu pozitivnih promjena.

Prije nabrajanja pozitivnih pomaka svakako treba upozoriti Vladu premijera Andreja Plenkovića kako od ovakvih pinki nabrajalica ne trebaju sastavljati priručnike za sljedeće parlamentarne izbore. Koliko god imali sreće ili konkretnih zasluga za dobre pokazatelje, preporučili bismo im čitanje literature koja objašnjava zašto je za dobivanje izbora potrebno puno više od statistike. Prvo neka u ruke uzmu “Mit o racionalnom biraču” Bryana Caplana gdje će čak i oni intelektualno najljeniji (političari) puno toga shvatiti već iz samog naslova, a nije naodmet proći poglavlje knjige “21 lekcija za 21. stoljeće” trenutačno vrlo popularnog mislioca Yuvala N. Hararija koji vrlo jednostavno objašnjava zašto su demokratski izbori događaji u kojima presuđuju osjećaji.

Drugim riječima, tek kad Vlada premijera Plenkovića uz gomilanje dobrih pokazatelja stvori reformsku atmosferu pozitivnih promjena u koju će podjednako vjerovati i građani i poduzetnici, može biti sigurna da će osvojiti srca većine birača. Uostalom, bez prave reformske atmosfere nikad nećemo doznati koji su pravi potencijali hrvatskog rasta. Zapravo je najveći grijeh imati šansu, a ne iskoristiti priliku. Pozicija Plenkovićeve Vlade upravo je takva.

U novom broj Magazina čitajte:

- Je li Zoran Milanović svoju kampanju počeo preležerno?

- Smerdelevo NE povratku polupredsjedničkog sustava

- Novinari Jutarnjeg u potrazi za sezonskim poslom

- ANALIZA Koliko je zapravo velik naš problem s nedostatkom radne snage

- Nenad Polimac o 'Dnevniku Diane Budisavljević'

- Kolumne Nine Đule, Ante Tomića, Jurice Pavičića, Gojka Drljače, Miljenka Jergovića, Slavenke Drakulić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:58