OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE

VIDEO: ZLOGLASNI PERO VINCETIĆ KONJ SLOBODAN ŠEĆE HRVATSKOM IAKO JE ZA NJIM RASPISANA INTERPOLOVA TJERALICA Koristi se s tri različita imena...

 
 screenshot Facebook 'Provjereno'

Pero Vincetić, ponat po nadimku Konj, pripadnik HVO-a kojeg traži Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zbog sumnje za ratni zločin prema civilnom stanovništvu, dao je izjavu emisiji 'Provjereno' Nove TV. Vincetića optužnica, između ostalog, tereti i za zločine počinjene prema obitelji Benković, Marku i njegovoj supruzi Tünde. Za Vincetićem, koji je promijenio ime u Marco Vidović, raspisana je Interpolova tjeralica, a reporterki 'Provjerenog' Emi Branici trebalo je dva dana da ga locira i dogovori intervju s njim.

"Ne skrivam se, nemam se od čeka skrivati. Zašto je Interpol izdao tjeralicu? To je put da spriječe čovjeka da se kreće", rekao je Vincetić za Novu TV.

Podsjetimo, Tünde i Marko Benković svoju su potresnu priču ispričali reporterki Jutarnjeg lista Slavici Lukić još u srpnju 2017. godine.

"Pero Vincetić je zatim ustao i povlačeći me za kosu vezanu u rep podigao s fotelja. Mati je naredio da me skine. Otimala sam se, ali bili su jači. Tada je Pero naredio Mati da me uhvati za kosu i povuče mi glavu prema podu. Dok me držao u tako sagnutom položaju, Pero Vincetić me silovao. Nakon toga su se zamijenili pa je to isto učinio Mato", ispričala nam je tada, između ostalog, Maria Tünde Benković.

Njenu cijelu ispovijest možete pročitati OVDJE

Ekipa emisije 'Provjereno' pokušala je doći do Vincetića preko njegova brata. Rekao je da će ih spojiti s njime i zaista jest. Dobili su upute na kojem će se odmorištu na autoputu prema Slavoniji naći. Pristao je razgovarati s reporterima 'Provjerenog'. "Sve što je istina u tome što navodi bračni par Benković jest to da su naveli svoje ime i prezime točno, pretpostavljam. I to je otprilike sve", kaže Pero Vincetić.

Sud u Sarajevu je 9. prosinca 2016. godine nepravomoćno osudio bivšeg vojnog policajca Matu Baotića, sudionika u silovanju Marije Tünde Benković, na 10 godina zatvora. No, Vincetić tvrdi da Mate Baotić leži nevin u zatvoru. "Međutim, to vaše što vi kažete da je osuđen, ne znači da je to istina. To je jedan od razloga zašto sam se ja sklonio od bosanskog pravosuđa, jer ono je sve samo ne pravosuđe", govori Vincetić.

Nova TV
reporterka 'Provjerenog' i Pero Vincetić

Govori kako je apsolutno dostupan vlastima, onim hrvatskim i dodaje da se nema od čega skrivati. Kaže kako je tražio da mu se sudi u Hrvatskoj, ali da BiH na to nije pristala. Objasnio je i zašto tjeralica nije izdana na njegovo ime jer i u samoj optužnici piše kako se koristi trima imenima – osim Pero Vincetić, koristi se imenima Marco Vidović i Victor DeMarco.

"Ja sam u to vrijeme živio u Njemačkoj. Htio sam sebi napraviti odstupnicu u slučaju da optužnica postane punomoćna, da imam dovoljno vremena da se mogu iz Njemačke dovesti do Hrvatske. To je bio jedini razlog", kaže Vincetić.

Tvrdi kako Benkovići lažu. "Gospođa i gospodin zainteresirani su za novac. Tražili su preko svog odvjetnika da ja njima isplatim određen iznos, gdje bi oni u zamjenu odustali od tužbe", tvrdi Vincetić. Redakciji 'Provjerenog' poslao je i mail odvjetnika Benkovićevih u kojem to zaista i piše.

Marko Benković preživio je torturu pripadnika HVO-a

Odvjetnik Benkovićevih rekao je pak da takvo nešto nije poslao i da Benkovići ne mogu odustati od progona, već to može samo Županijsko državno odvjetništvo, te da Benkovićeve želi diskreditirati. "Kako god oni traže od pravosuđa Republike Hrvatske da im pomogne u tom njihovu naumu, tako isto tražim i ja zaštitu od pravosuđa RH da me zaštiti od gnjusnih laži. Svi mi imamo svoja prava, pa i ja", kaže Pero Vincetić.

Ali terete ga i drugi oštećenici, za koje tvrdi kako vjerojatno to čine radi njegove zapovjedne odgovornosti, iako se u optužnicama tužilaštva BiH navodi kako se ne radi samo o zapovjednoj odgovornosti, već o nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima, mučenju i usmrćivanju, silovanju, nezakonitu zatvaranju i pljačkanju.

"Koga na kraju krajeva zanima moja priča ili priča bilo koga od nas? Bitno je da smo ratni zločinci. Bitno je da smo optuženi. Bitno je da se ima o čemu govoriti. Bitno je da se gledanost podiže. Sve je to bitno. Moja sudbina, sudbina svih nas koji jesmo pod tim optužnicama, to ne zanima nikoga", govori Vincetić.

Kaže kako je iz Legije stranaca došao braniti Hrvatsku, a nakon svega nema ni braniteljski status, već samo laži Benkovića i njima sličnih. Tijekom razgovora nije otkrio gdje to točno u Hrvatskoj živi.

Bosansko tužiteljstvo redakciji 'Provjerenog' odgovorilo je da su na kraju prošle godine dostavili svu dokumentaciju Hrvatskoj i kako su se našli s kolegom iz Osijeka, koji je, citira se mail, rekao da će poduzeti korake iz svoje nadležnosti i pokrenuti postupak protiv navedene osobe.

Siklos, Madjarska, 230312.
Marko Benkovic iz Orasja od 1993. sa suprugom Tunde zivi u madjarskom gradicu Siklos.Tuzilastvo u BiH podiglo je optuznicu protiv Pere Vincetica zbog zlocina koji je pocinio na supruznicima Benkovic.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX
Tunde i Marko Benković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:02