TOMISLAV ĆURIĆ

VIDEO: ŽUPNIK IZ ČIJE JE CRKVE GLASNA ZVONJAVA ŽIVCIRA DIO GRAĐANA NE ODUSTAJE 'To ne može biti kršenje javnog reda i mira, to je simbolika za Crkvu!'

 
 SB plus youtube screenshot

Stanovnici slavonskobrodskog naselja Andrija Hebrang posljednjih su tjedana na rubu živaca zbog preglasne zvonjave iz novoizgrađene crkve blaženog Alojzija Stepinca.

Nije ništa neuobičajeno da se zvono crve svakih sat vremena oglasi, ali situacija u Slavonskom Brodu je puno kompliciranija. Naime, u novu crkvu ugrađeno je elektronsko moderno zvono koje je, kako stanovnici tvrde, preglasno. I ne samo to, oglašava se svakih 15 minuta, traje pune tri minute, a 'šlag na tortu' je intonacija pjesme 'Rajska Djevo, kraljice Hrvata' koja započinje u 21 sat.

Nakon što su se stanovnici slavonskobrodskog naselja Andrija Hebrang pobunili zbog preglasne zvonjave iz novoizgrađene crkve blaženog Alojzija Stepinca, priopćenjem se javno oglasio i župnik Tomislav Ćurić.

- Zvuk crkvenih zvona sa zvonika Župe blaženog Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu, kako su već priopćile mjerodavne institucije, ne može biti okarakteriziran kao kršenje javnog reda i mira. Zvuk zvona ima bogatu simboliku za Crkvu, a kao župnik pozvan sam brinuti za dostojanstvo svetoga, koje se očituje i u simboličnosti crkvenoga zdanja, kakvo smo nedavno podigli kao naše novo župno središte, kojega je zvono sastavni dio.

U tom duhu, ne mogu odlučiti drukčije spram sadašnjeg oblika zvonjenja u našoj župi. Sama procjena jesu li zvona glasna ili nisu ulazi u sferu pojedine osobne prosudbe, dakle subjektivna stava, kojega poštujem i razumijem, ali se njime ne mogu voditi u upravljanju župom, u bilo kojem pitanju crkvene i pastoralne naravi, pa tako i u ovom. Uzgred napominjem da mi mnogi izražavaju zadovoljstvo zvukom naših crkvenih zvona.

Žalim što o nečijem nezadovoljstvu saznajem posredno, no svi smo zajedno pozvani na međusobno poštovanje, razumijevanje i uvažavanje, napose uvažavanje vrijednosti koje su obilježile povijest te su ukorijenjene u našem narodu - rekao je Ćurić za SBplus.hr.

Premda su zvona neodvojivi segment crkve, ovo je jedina crkva na slavonskobrodskom području s koje se ori pjesma u 21 sat kada mnogi stariji stanari i djeca već spavaju. Ipak, mnogi građani podržavaju takvu praksu.

‘Kome smeta, nek' stavi čepiće u uši’ i ‘A šta reć'? Dama se cijeli život budila uz glazbu Druže Tito, mi ti se kunemo pošto je tata bio vojno lice ili agresor, a njoj je sad jedino preostalo da mrzi Hrvatsku sva naša obilježja pa tako i zvona i da voda kerove po Hebrangu. Bože, oprosti, nije ona kriva, to je jednostavno psihički poremećaj i nedostatak lustracije. Kome smeta, neka pati ili neka stavi čepove u odgovarajuće otvore, a mi ćemo u svojoj državi i dalje s ponosom slušati Rajska djevo, kraljice Hrvata’ samo su neki od komentara podrške župniku na društvenim mrežama, piše SBplus.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:36