MINISTAR ZDRAVSTVA

VILI BEROŠ 'Da ste me prekjučer pitali je li Capak u stranci, rekao bih vam da ne znam. U krizni stožer smo ljude birali prije svega po struci'

Vili Beroš
 Tomislav Krišto / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku N1 televizije.

Na pitanje očekuje li veći broj zaraženih u idućim danima i tjednima s obzirom na popuštanje mjera, Beroš kaže da se nada da do toga neće doći, no treba biti spreman na sve.

'Ako se budemo pridržavali mjera, vjerujem da neće doći do značajnog povećanja broja oboljelih ali moramo biti spremni. Vjerujem da će i naše sunce napraviti nešto po pitanju virusa...', rekao je.

Na pitanje o demobilizaciji zagrebačke Arene, Beroš kaže da trenutna situacija dopušta taj potez.

'Sreća je da nam epidemiološka situacija omogućava da razmišljamo i o koracima demobilizacije Arene, ali ako se potreba pojavi, ona može ponovo za 2-3 dana biti u funkciji.'

Došlo je i do ublažavanja nekih mjera unutar zdravstvenog sustava.

'Epidemiološka situacija nam omogućava da na taj način razmišljamo. Mislimo da pružanje adekvatne zdravstvene zaštite je od osnovne važnosti. Sad je epidemiološka situacija daleko drugačija nego prije dva mjeseca. Možemo s razlogom popuštati naš oprez i polako reaktivirati zdravstveni sustav', kaže Beroš.

Osvrnuo se i na liste čekanja, koje su sada zbog koronavirusa dodatno povećane.

'Sigurno su liste čekanja povećane, to je potpuno jasno. Mi nismo prekinuli rad potpuno, ali odvijao se u drugačijim okolnostima, manje zdravstvenog osoblja je radilo... Na ovaj način ćemo polako popustiti mjere, aktivirati zdravstveni sustav, a pacijente pozivati redom koji je funkcionalan. Tu će nam misao vodilja biti rizik zdravstvenog stanja.'

Nakon što je Komora medicinskih sestara reagirala na njegovu izjavu o tome da u domovima za starije osobe nema zaposlenih zdravstvenih djelatnika, Beroš im je danas zahvalio na njihovom radu.

'Kad sam govorio o zdravstvenim djelatnicima u domovima za starije, govorio sam o nadzoru. Ministarstvo zdravstva ne vrši nadzor nad njihovom djelatnošću. Izvjesno je da medicinske sestre rade u domovima za starije...', kaže Beroš.

Osvrnuo se i na dolazak zaštitne opreme u Hrvatsku te na transparentnost cijelog postupka.

'To je bio jako veliki problem, ali naporima Vlade RH i kontaktom s Kinom dogovorena je kontinuirana opskrba Hrvatske zaštitnom opremom. Najveće svjetske države su se otimale oko zaštitne opreme pa je u tom kontekstu ovaj iskorak jako velik. Došlo je nekoliko aviona s preko 200 tona zaštitne opreme. Sve ide preko Ministarstva gospodarstva, ali vjerujem da je sve potpuno transparentno', kaže Beroš.

Na pitanje o stranačkoj pripadnosti članova Stožera, Beroš kaže da je bitna jedino njihova stručnost te da pitanja o tome tko je u kojoj stranci nisu primjerena u ovom trenutku.

'Da ste me prekjučer pitali je li Krunoslav Capak u stranci, rekao bih vam da ne znam. Mi u kriznom stožeru nismo odabirali ljude po staranačkoj pripadnosti nego po stručnom opredjeljenju. Struka nam je bila ispred svega. Ne gledamo stranačku pripadnost kad je posrijedi broba protiv koronavirusa. Ovo je situacija kad trebamo biti jedinstveni, pokazati snagu, odlučnost i inicijativu i ta pitanja nisu prikladna i nije im mjesto na presicama stožera civilne zaštite.'

Odgovorio je i na pitanje o tome do kada će svakodnevne pres konferencije Stožera biti potrebne.

'Sve ovisi o daljnjem tijeku zbivanja. Ako se spid slika stabilizira do te mjere da svakodnevne presice postanu opterećenje građanima i stručnjacima, onda ćemo to smanjiti. Moramo biti oprezni još. Još uvijek presice imaju puni smisao', zaključio je Beroš za N1 televiziju.

Na kraju se osvrnuo i na predstojeće parlamentarne izbore. Kaže da je realno da se izbori održe na ljeto, zbog trenutne epidemiološke situacije. Upitan hoće li i on biti na listi HDZ-a, odgovorio je:

'Ako netko procijeni da sam dobar, ja ću biti na raspolaganju hrvatskom narodu', zaključio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:22