MINISTAR ZDRAVSTVA

VILI BEROŠ NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE KRIZNOG STOŽERA 'Na testiranju imamo 144 uzorka, ostali smo na 3 pozitivna, što je jako dobro'

 
Vili Beroš
 Tomislav Kristo / CROPIX

Na redovitoj konferenciji za medije kriznog stožera za koronavirus ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da je održan sastanak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na kojem se ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak obratio članovima diplomatskog zbora koji su zainteresirani za mjere koje hrvatske vlasti poduzimaju u borbi s virusom Covid-19.

Nakon Božinovića, novinarima se kratko obratio ministar zdravstva Vili Beroš.

- Testiraju se 144 uzorka, od čega 16 još nije završeno. Ostali smo na broju od 3 pozitivna, što je jako dobro. Vjerujem da će situacija ostati slična u idućim danima. Novih elemenata u funkcioniranju zdravstvenog sustava nema, rekao je Beroš.

Krunoslav Capak je izvijestio o sastanku s članovima diplomatskog zbora. Izvijestio je kako su se veleposlanici masovno odazvali pozivu na sastanak.

- Bilo je puno upita od veleposlanika, kakve mjere provodimo na granicama i što smo učinili s naša prva tri slučaja. Pitali su gdje su naši pacijenti, jesu li izolirani. Stoga smo organizirali sastanak s diplomatskim zborom. Izvijestili smo ih što se događa i kakve mjere provodimo, ispričali smo se ako je bilo problema na granici, rekli smo da je riječ o početnim problemima, da ćemo se bolje organizirati, rekao je.

Capak je istaknuo da je njihovo izlaganje dobro primljeno, da su se veleposlanici zahvalili te postavili dodatna pitanja.

Također je izvijestio o sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- Bilo je riječi o transportu sa zemljama koje smo proglasili zaraženima, poglavito Sjeverna Italija, i vezano uz mjere koje smo donijeli. Pozvali su nas na skupštinu da im prezentiramo situaciju i mjere. Spremni smo im pomoći i napraviti uputstva, naročito za grupacije gdje je to gorući problem. Neke tvrtke na dnevnoj bazi uvoze robu, tu postoje određeni problemi, primjerice jedan kamion u istom danu mora otiči i vratiti se iz Italije. Ubuduće ćemo nastojati što manje smetati njihovom poslovanju, objasnio je.

Potpredsjednik Vlade Božinović komentirao je na upit novinara navode slovenske vlade da mjere koje provodi Hrvatska u svezi koronavirusa nisu učinkovite i da su ekonomski štetne.

- Ocjene Slovenije su nepremjerene, gospodin Šarec je ušao u politiku s kritikama Hrvatske. Mi sa Slovenijom institucionalno surađujemo dobro, naše granice surađuju dobro. I danas su se razmjenjivale informacije. Ne komentiramo druge, ovo nije vrijeme kada jedni drugima trebamo slati takve poruke. Pogotovo u danu kad je bio sastanak dvojice predsjednika, koji je, koliko čujem, prošao u konstruktivnoj atmosferi i razgovorima. Da je Šarec išta htio pitati, mogao je pitati, dobio bi sve odgovore, poručio je Božinović.

Božinović je također pohvalio napore Vlade koje čini od pojave novog virusa u Kini.

- I profesor Beroš je na Vladi imao prezentaciju, ne znam za puno slučajeva u Europi gdje Vlada od prvog dana pojave koronavirusa u Kini, daje informaciju o onome što znamo o novom virusu. Cijelo vrijeme ukazujemo na mjere koje poduzimamo i koje su u planu. Sve mjere se donose na temelju stručnih uputa koje dobivamo od liječnika, bolnica, infektivnih klinika. Znači, iza svake naše mjere stoji struka, tako će biti i ubuduće. Ne želim komentirati ocjene koje su zapravo neprimjerene. Kad govorimo o uobičajenom transportu, znate i sami da su kolone nekada od granice do Samobora i Zagreba, pa nismo nikada ukazivali na to zašto Slovenija provodi neke mjere. Tu se Hrvatska pokušava postaviti tako da spriječi da se zaraza proširi na naš teritorij, rekao je.

Božinović je govorio i o izboru hotela Tomislavov dom kao lokacije za karantenu.

- Što se tiče Tomislavova doma, ponavljam da su to samo lokacije koje su predviđene za slučaj potrebe. To je za situaciju koja može nastati, ali i ne mora. Imamo u vidu određene lokacije, kada i hoće li se to aktivirati, o tom potom. Moramo razmišljati nekoliko koraka unaprijed, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:18