TRAŽE VEĆE PLAĆE

Vilim Ribić: Izbore bi mogao obilježiti veliki štrajk u školama. Mornar je dobar čovjek, ali njime vlada faraon Milanović

Zagreb, 070414.Trg Svetog Marka, Ustavni sud.Matica hrvatskih sindikata odrzala je konferenciju za novinare o podnosenju Prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati prava na uvecanje place po osnovi ostvarenih godina radnog staza - 4, 8 i 10 posto.Na fotografiji: predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić za emisiju N1 televizije 'Novi dan' kazao je kako misli da će parlamentarne izbore obilježiti veliki štrajk u školstvu,a sve ovisi o tome što će se događati na strani Vlade.

- Mornar nas vjerojatno zove da nam priopći detaljni uvid u to da je proračun iscrpljen njihovim razbacivanjem novca u predizborno vrijeme. Morat ćemo slušati bajke. Žao mi je ministra, nisam ljut na njega. Ministra je faraon poslao među podanike, a faraon nema vremena i ne voli ljude. Faraon je Milanović, podanici su sindikati. Ja sažaljevam ministra. On je tamo lijevo smetalo, kao što je i prosvjeta lijevo smetalo Milanoviću. Mornar je pristojan čovjek, ali ja da sam na njegovom mjestu ja to ne bih pričao i dao bih ostavku cijelog Ministarstva. Netko bi trebao povući radikalan potez i sada je pravi trenutak - komentirao je Ribić pregovore s ministrom Mornarom koji je javno poručio da vlada nema 400 milijuna kuna za povećanje plaća.

- Mi ne tražimo ništa više nego ono što su dobili radnici u zdravstvu. Ako za jedan sustav ima novca, i prosvjetari zaslužuju isto. Mi samo želimo biti ravnopravni. Prosvjeta već godinama stoji vrlo loše s plaćama, prosječna plaća je niža za oko 200 kuna od prosječne plaće u zemlji, a za vrijeme mandata ove Vlade stvari su se dodatno pogoršale. Sve buja, ali za jadne prosvjetare novca nema. Uloga sindikata je da se s tim stvarima ne miri. Četiri godine su nas potkopavali, radeći u interesu kapitala, kako bi nas uklonili i kako ne bi bilo nikoga tko bi mogao reći da su ljudi protiv - kazao je Ribić.

Na pitanje o gospodarskom programu HDZ-a koji su imali priliku vidjeti na sastanku, komentirao je kako ga nisu mogli pročitati te kako HDZ-ov program još nije završen.

- Preporuke instituta će biti gotove tek u prosincu, a HDZ će te preporuke pretvoriti u program ako osvoji vlast. Karamarko nam je rekao da će surađivati sa svima i da neće politiku voditi kao Milanović. Mislim da je to točno. Što se tiče preporuke Instituta, HDZ neće bezrezervno prihvatiti te preporuke, već planira s nama pregovarati o njima - kazao je Ribić pa dodao kako će štrajk početi najranije 23. rujna, a najkasnije 5. listopada.

- Datum ćemo odrediti uskoro, možda već sutra i prekosutra. Još ne znam kolika je podrška za štrajk, ali po logici stvari bi trebala biti velika. Mi smo svoj dio posla obavili, dali smo priliku zaposlenicima da se legalno bore za svoja prava - zaključio je Ribić za N1 pa premijeru Milanoviću poručio da je on nepogoda za Hrvatsku, da ne voli ljude, već voli samo sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:50