EPIDEMIJA

VIRUS GRIPE DOTAKNUO SVAKI KUTAK HRVATSKE Nekoliko je tisuća oboljelih, najviše djece, a čeka se još snažniji val bolesti

Hitna pomoć (Ilustracija)
 Duje Klaric / CROPIX

Virus gripe dotaknuo je svaki kutak Hrvatske, a u prilog širenju idu i blagdani te obiteljska okupljanja u zatvorenim prostorima. Što se tiče posljednjih podataka, koji uključuju protekli tjedan, laboratorijski je dokazano da je 501 osoba oboljela od gripe.

Naravno, ta brojka znatno je veća jer u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stižu uzorci samo od osoba koje su zatražile liječničku pomoć, i to uglavnom iz bolnica. Stoga se stvarna brojka oboljelih već mjeri u tisućama.

Također, posljednji podaci pokazuju da je gripa sada prešla u zonu visokog intenziteta jer je broj pozitivnih uzoraka premašio 50 posto. Primjerice, proteklog su tjedna 204 uzorka krvi od njih 385 bila pozitivna na virus.

Najgore je u Lici

“Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina je iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske. S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Ličko-senjske županije, Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije”, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Kada se promatra broj oboljelih po dobi, najviše je oboljele djece, i to u dobi od jedne do četiri i pet do šest godina, a najmanje je oboljelih starijih od 65 godina. Razlog toga je što ta populacija pripada u rizičnu skupinu koja se u velikom broju cijepi.

Za razliku od proteklih tjedana, kada je cirkulirao isključivo virus tipa A (H1N1), i to pandemijski ili tzv. svinjska gripa, prošlog tjedna se pojavio i virus A H3N2 te virus tipa B (Victoria). Ipak, pandemijski je itekako dominantan i upravo o njemu je riječ u čak 99 posto slučajeva.

Važno je i naglasiti da je ovogodišnje cjepivo četverovalentno i štiti od navedenih tipova gripe.
Također, što se tiče komplikacija, one ove godine uključuju upale pluća te encefalitis (upala mozga), no iz HZJZ-a su priopćili da nije zaprimljena niti jedna prijava smrti zbog gripe i njezinih komplikacija.

Unatoč jakom intenzitetu i porastu broja oboljelih, tijekom sljedećih tjedana očekuje se još veće širenje bolesti. Što se tiče vrhunca, on uglavnom nastupa u siječnju i traje više tjedana. Najveći broj oboljelih standardno se očekuje nakon završetka školskih praznika, kada se djeca vrate u školske klupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:45