U TEŠKOM STANJU

VIRUS ZAPADNOG NILA: ČETVERO LJUDI BORI SE ZA ŽIVOT U ZAGREBAČKOJ BOLNICI 'I dalje su bez svijesti i na respiratoru, njihovo stanje je neizvjesno'

OBJAVLJENO:
 • 11.09.2018. u 15:22

 • Profimedia, Sciencephoto RM / Nikola Vilić/HANZA MEDIA

   

  U zagrebačkoj Infektivnoj klinici Dr Fran Mihaljević četiri se pacijenta bore za život nakon što su oboljeli od virusa zapadnog Nila.

  'Pacijenti su starije dobi. I dalje su bez svijesti i na respiratoru jer zbog upale moždane kore odnosno leđne moždine ne mogu samostalno disati. Njihovo je stanje i dalje neizvjesno', rekao nam je prof. dr. Bruno Baršić, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju.

  Dodaje da je u proteklih mjesec dana pomoć zbog zaraze virusom zapadnog Nila u Infektivnoj klinici potražilo 12 pacijenata.

  Zbog više bolesnika kojima je potrebna pomoć u disanju u bolnici nedostaje respiratora pa se moraju posuđivati i iz drugih ustanova. Naime, 'novi' respiratori u toj bolnici stari su već desetak godina, a četiri dvostruko starija morala su se otpisati pa je jedini izlaz posudba.

  U Hrvatskoj potvrđeno 39, u Europi 1112 slučajeva bolesti

  Bolest Zapadnog Nila prenose komarci, a od pojave prvih oboljelih početkom srpnja do 10. rujna bolest je laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

  Najveći broj osoba (35) zaražen je na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske, najviše u Osječko-baranjskoj županiji (14 oboljelih) te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije (9).

  Slučajevi bolesti potvrđeni su i u Vukovarsko-srijemskoj (3), Varaždinskoj (3), Brodsko-posavskoj (2), Koprivničko-križevačkoj (2), Karlovačkoj (1), Međimurskoj (1), Požeško-slavonskoj (1), Istarskoj (1) i Šibensko-kninskoj županiji (1).

  Dvoje oboljelih zaraženo je izvan Hrvatske, dok se kod još dvoje ne može sa sigurnošću utvrditi mjesto zaraze.

  Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav.

  Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. rujna na području Europe zabilježeno je ukupno 1112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

  Najviše oboljelih je registrirano u Italiji (327), Srbiji (262) i Grčkoj (168), ali značajan broj zabilježen je i u Mađarskoj (134) i Rumunjskoj (117).

  Od bolesti Zapadnog Nila u tom je razdoblju umrla 71 osoba.

  Hina

   

  Izdvajamo