PRENOSE GA KOMARCI

VIRUS ZAPADNOG NILA STIGAO I U VARAŽDIN 'Očekujemo i nove slučajeve zaraze u narednim mjesecima'

    AUTOR:
    • Tihana Lohinski

  • OBJAVLJENO:
  • 07.09.2018. u 09:23

Profimedia, Sciencephoto RM / Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Opasni virus kojeg prenosi ubod zaraženog komarca stigao je i u Varaždinsku županiju. Iz Opće bolnice Varaždin potvrdili su potvrdili da je Groznica Zapadnog Nila i tamo prisutna Iako je do sada zabilježen samo jedan slučaj zaraze, kažu da se očekuju i novi slučajevi tijekom idućih nekoliko mjeseci. U slučaju pojave ozbiljnijih simptoma, svakako je potrebno potražiti liječničku pomoć, istaknula je voditeljica Odjela za infektologiju iz Opće bolnice Varaždin, Elizabeta Dvorski.

'Prosječna inkubacija bolesti je oko 2-14 dana, s time da će tek oko 20 posto zaraženih imati simptomatsku kliničku sliku, i to blažu, sa simptomima ljetne gripe - povišena temperatura, bolovi u cijelom tijelu, opća slabost, moguće je povraćanje, proljev, pojava osipa po gornjem dijelu trupa i ekstremiteta, povećani limfni čvorovi, može se javiti mutniji vid i blaža glavobolja. Navedeni simptomi traju uglavnom nekoliko dana, bez značajnijih patoloških promjena u laboratorijskim nalazima, te prolaze uz simptomatsko liječenje', dodala je Dvorski za eVaraždin.

Liječnici tvrde i da se teži oblik bolesti razvije tek u manje od jedan posto bolesnika, a uglavnom se radi o starijim bolesnicima i onima s kroničnim bolestima. U tim slučajevima bolest dulje traje, oporavak je spor ili nepotpun, a moguć je i smrtni ishod.

Do sada je u Hrvatskoj od virusa Zapadnog Nila preminula jedna osoba, a prema službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo, zabilježeno je 26 slučajeva zaraze.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo