EU POVJERENIK MIMICA

VIŠE NA NEBU NEGO NA ZEMLJI Hoće li u svom mandatu uspjeti srušiti rekord od 250 službenih letova?

Bivša povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva ima najviše letova, a Mimica joj sada ‘prijeti’

BRUXELLES - Kad je Neven Mimica imenovan za povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj, u hodnicima EU rekli su da će tijekom svog mandata biti “više na nebu, nego na zemlji”. To je navodno rekao svojim suradnicima njegov prethodnik Andris Piebalgs koji je prije Mimice kao povjerenik za razvoj proputovao cijeli svijet.

Duga misija

Mimica se na samom početku novog mandata uvjerio da u tome ima puno istine. Nije prošlo ni godinu dana otkako je preuzeo novu funkciju u Komisiji Jean-Claudea Junckera, a već je obišao dobar dio planeta. U prva dva mjeseca posjetio je Senegal, Kinu i Gvineju. Nakon toga je bio na Haitiju i nekoliko puta u Sjedinjenim Američkim Državama. Putovanja na konferencije po europskim gradovima gotovo se i ne spominju jer su kratka.

Jučer je na blogu časopisa Politico novinar Ryan Heath napisao kako bi Mimica mogao oboriti rekord Kristaline Georgieve koja je kao povjerenica za humanitarnu pomoć bila na čak 250 službenih putovanja. Mimica je jučer krenuo na dugu misiju tijekom koje će posjetiti Novi Zeland, Fidži i Vanuatu, nakon toga Nepal i Etiopiju, a u Italiji će sudjelovati na EXPO-u. Dok je pozicija koju obnaša Mimica unutar Europske komisije prilično nezanimljiva za hrvatsku javnost, jer njegov resor ima najmanje veze s Hrvatskom i domaćim političkim zbivanjima, postao je izuzetno popularan u svijetu, prije svega u nerazvijenim državama i onima u razvoju. U ime EU Mimica koordinira razvojnu pomoć tim državama, a redovito potpisuje i milijarde eura vrijedne sporazume. Prekjučer je u Bruxellesu sudjelovao na summitu EU s državama Latinske Amerike, a na marginama se sastao i s mnogim liderima, od bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, predsjednika Fidžija Michela Martellyja do šefice UNESCO-a Irine Bokove, jedne od favoritkinja za nasljednika Ban Ki-moona na čelu UN-a.

Razvojni projekti

Koliko je važan takvim državama, vidjeli smo nedavno na Europskim danima razvoja kad su ga stalno okruživali premijeri i ministri iz afričkih zemalja. Na tom je skupu imao sastanak i s Melindom Gates, suprugom Billa Gatesa, koji ulažu puno u razvojne projekte. Njegovi su posjeti važna vijest u svim tim državama. Fiji Broadcasting Corporation, Fiji Sun Online i drugi mediji već su najavili posjet Nevena Mimice kao važan događaj i vijest da će s predsjednikom vlade potpisati sporazum o suradnji vrijedan 29 milijuna eura. Teme o kojima Mimica govori tijekom takvih putovanja kreću se od smanjenja siromaštva do bolje zastupljenosti žena, od Globalnog foruma u Adis Abbebi do kulturnog foruma u Pekingu. Kako je 2015. i godina razvoja, Mimicu do kraja godine čekaju još brojna putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:32