NAJVEĆI KULTURNI TULUM

Više od 500 izvođača na 30 lokacija na otvorenju EPK Rijeka, središnji događaj je Matanićeva 'Opera industriale'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Više od 500 izvođača svih vrsta i uzrasta, od glazbenika preko glumaca, performera, plesača i likovnjaka do kulturno-umjetničkih društava, amaterskih zborova i udruga sudjelovat će 1. veljače na “najvećem kulturnom tulumu u Hrvatskoj”, otvaranju projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture čiji je moto “Luka različitosti”. 70-ak događanja odvijat će se na više od 30 lokacija, i to od jutarnjih sati u subotu pa do zore u nedjelju.

Središnji program biti će u riječkoj luci s početkom u 19 sati, gdje će biti izvedena “Opera industriale”, glazbeno-scensko djelo kojim, kako ističu u EPK, “Rijeka odaje poštovanje radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji te podsjeća na društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.”

“Opera industriale “ nastala je prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) u orkestraciji maestra Frana Đurovića, a izvest će je gotovo 150 izvođača, te nekoliko tisuća ljudi u publici, dok režiju programa potpisuje Dalibor Matanić. Sudjeluju članovi Orkestra opere HNK Ivana pl. Zajca, Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša, Rumoristi na specifičnim instrumentima - šahtofonima, Finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču “Mieskuoro Huutajat”, Mješoviti zbor “Jeka Primorja” pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar od 20 gitarista riječkih bendova, 10 riječkih bubnjara, Radnički orkestar brusilaca, varioca i iskri, pjesači i plesačice iz skupine Flame i Škole suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba te 500-injak zvončara, a na Molo longo pozvana je publika, posebice djeca i srednjoškolci, kojima će biti podijeljeno dvije i pol tisuće zvona. Pozornica će postati cijelo područje luke, uz puno svjetlosnih efekata i instalacija.

Skladatelj Josip Maršić istaknuo je da je djelo, s više činova, mješavina komornih, “milozvučnih” i perkusionističkih, bučnih i “neugodnih” dijelova, a u središtu je priča o Rijeci, putovanje koje je grad prošao, s uspjesima i neuspjesima, usponima i padovima. Što se tiče glazbenika koji će nastupati na različitim lokacijama, tu ima svega, od Parafa i Jonathana preko jazzera i Marka Tolje do Šajete i Dule Bonace. Uoči otvorenja, u HNK će se održati program za predstavnike diplomatskog zbora, Vlade, 16 europskih ministara kulture i ostale uzvanike tog ranga, a HTV će uživo prenositi i taj dio i samo otvorenje u Riječkoj luci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:35