ZAHVALILI SU PAPI ZA POZORNOST KOJU JE ISKAZAO U SLUČAJU DAJLA

VJERNI PAPI Biskupi: Pravično je da benediktinci dobiju samostan Dajla, to ne znači oduzimanje suverenosti Hrvatskoj

Novigrad, Dajla, 020811.Samostan Dajla smjesten je uz samo more uz cestu na relaciji Novigrad- Umag. Sam samostan je u vrlo derutnom stanju. U centralnoj zgradi pokraj crkve, zadnja upotreba zgrade bila je u svrhu starackog doma. Drugi dioio je osamdesetih godina Istraturist preuredio u uljaru i podrum ali s nastankom nove drzave to im je oduzeto te vraceno crkvi. Sada stoji zakljucano, zapusteno i prazno. Centralni toranj upotrebljava se jedino kao stup za mobitel antenu. Na slici je samostan Dajla Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

VARAŽDIN - Hrvatski biskupi na 43. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u Varaždinu raspravljali su i o slučaju Dajla. Podržali su odredbe Svetog Oca da se samostan Dajla dodijeli benediktincima.

- Radi smirivanje nastalih napetosti, što nama kao vjernim sinovima Crkve i odanim građanima Hrvatske istinski leži na srcu, prepoznajemo da su odredbe koje je donijela Sveta stolica da bi se došlo do rješenja kanonskog spora u slučaju Dajla nastojale vratiti stvar onoliko koliko je moguće u okvir istine i pravičnosti. Osim toga, prenošenje vlasništva niti znači niti se kani ostaviti dojam da to znači oduzimanje suverenosti koju hrvatska država legitimno vrši nad samostanom. Bez ikakvog su temelja zaključci koje su iznijeli neki masovni mediji prema kojima bi Sveta stolica ili čak sam Sveti otac s pomoću rješenja slučaja Dajla namjeravao na stanovit način talijanizirati Hrvatsku - poručili su hrvatski biskupi iz Varaždina.

- S obzirom na višegodišnji spor koji se tiče slučaja Dajla mi hrvatski biskupi prepoznajemo zasluge koje imaju oci benediktinci svojom redovničkom prisutnošću te post pastoralnim i društvenim djelovanjem više od 80 godina u samostanu Dajla kao zajednica ovisna o opatiji Praglia služeći Božjem narodu i u velikim teškoćama i u zlostavljanjima, prije nego što su osuđeni na prisilni rad i prije konfiskacije svih njihovih dobara - poručili su biskupi HBK.

Biskupi su istaknuli i da žele obnoviti očitovanje ljubavi, poštovanja, odanosti i poslušnosti Svetom Ocu Benediktu XVI. te mu zahvaljuju za pozornost koju je osobno posvetio događanjima vezanima uz odnose benediktinaca i župe Dajla.

Zaželjeli su i dobrodošlicu koadjutoru porečko-pulskom biskupu, mons. Ivanu Milovanu te mu izrazili poštovanje u vršenju nove osjetljive službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:43