KRAJ PRAVOG LJETA

VJETAR ČUPAO STABLA U POREČU I VIŠNJANU! OGROMNA HLADNA FRONTA VEĆ ZAHVATILA DIJELOVE HRVATSKE Vrijeme će ponegdje biti izuzetno opasno

 
 Screenshot/Istramet

NOVO 17:30 Nevrijeme je pogodilo područje Umaga gdje je pala obilna kiša. Na automatskim meteorološkim postajama u Umagu zabilježeno je do 44 mm kiše. U Dajli je izmjerena ista količina kiše. Nevrijeme je bilo pogotovo jako na području Pazina i Žminja gdje je padala i tuča. Vjetar je rušio stabla u Poreču i Višnjanu, piše Istramet.

Na aerodromu Portorož palo je čak 52 mm kiše. Kišni val je zahvatio i Poreč uz prolazno jak vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najjača tramontana zabilježena je u Dajli gdje je udar vjetra iznosio čak 87 km/h.

Krajnji jug Istre kiša je zaobišla, a u Labinštini nema struje, a u mraku se našao i tunel Učka, piše Istramet.

Zanimljiva je pojava dijela oblaka koji se uzdignuo iznad nakovnja, odnosno probio je granicu troposfere i ušao u donju stratosferu. Zbog snažnih uzlaznih strujanja, oblak je probio granicu temperaturne ravnoteže u kojoj je zrak koji se uzdiže već poprimio obilježja okolnog zraka. Kada vrh oblaka dostigne granicu ravnoteže on prestaje rasti i širi se u svim smjerovima, odnosno oblačni sustav ponaša se kao da je udario u strop. Tada i nastaje specifičan oblik kumulonimbusa. Pojava “overshooting top-a”, odnosno ulazak oblaka u donju stratosferu upućuje na vrlo jak olujni sustav koji može donijeti opasne meteorološke pojave, uključujući iznimno krupnu tuču, tornado i pijavice te silovit downburst.

Jutrošnji kumulonimbus prekrio je cijelu Istru, od čega je glavnina nakovnja bila iznad juga Istre gdje nije bilo oborina, piše Istramet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Subota će u dijelovima Hrvatske označiti početak najavljivane velike promjene vremena, koja donosi osjetno zahladnjenje.

Kako javlja Istramet, već su zabilježene određene frontalne nestabilnosti na području Istre, a najžešće je bilo u njezinoj unutrašnjosti gdje je zabilježena velika grmljavinska aktivnost, lokalno uz vrlo obilne oborine. Pritom je u dijelovima Pazinštine i Žminjštine bilo čak i krupnije tuče.

U sklopu predfrontalnih nestabilnosti, jutros se na moru zapadne Istre razvijaju jači neverini koji će vrlo vjerojatno zahvatiti velik dio područja. Pritom lokalno valja očekivati izraženije pljuskove, a na moru su moguće pijavice, upozoravaju na Istrametu.

Video: Danijela Buršić / via Istramet

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje nas postupno naoblačenje sa sjeverozapada, mjestimice uz kišu i grmljavinske pljuskove. Oborine će biti najprije na sjevernom Jadranu te u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, a poslijepodne i osobito navečer i drugdje.

Moguće je grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša, uglavnom u zapadnim predjelima.

Najviše sunčanog vremena bit će u Dalmaciji.

Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu umjereno i jako jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka između 25 i 30, a u Slavoniji i osobito u Dalmaciji do 33 °C.

Glavnina promjene stiže nam u nedjelju kada se očekuje promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Obilnija oborina te grmljavinsko nevrijeme izglednije je na Jadranu. U unutrašnjosti će puhati umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjereno i jako jugo, već u noći na sjevernom Jadranu u okretanju na jaku, podno Velebita i olujnu buru. Bit će osjetno svježije.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 16, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 17 i 22 na kopnu te od 22 do 27 na obali i otocima.

I za subotu i za nedjelju DHMZ je putem Meteoalarma izdao upozorenja za cijelu državu. U subotu je gotovo posvuda na snazi žuto, a u Istri i sjevernom primorju i narančasto upozorenje, dok je narančasta uzbuna u nedjelju proširena i na dalmatinsko zaleđe, Liku i Gorski kotar, a dodatno je u podvelebitskom kanalu proglašena crvena uzbuna, koja se izdaje kada su vremenski uvjeti izuzetno opasni.

Od ponedjeljka postupno smirivanje vremena, najprije u zapadnim predjelima. Temperatura zraka zatim ponovno u porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:13