ODLIČNA KOORDINACIJA

VJEŽBA 'SIGURNOST 19' ODRŽANA U DIVULJAMA Hrvatska je spremna za ljetnu protupožarnu sezonu; Plenković oduševljen: 'Ovo je bilo impresivno'

 
Andrej Plenković i Slavko Tucaković
 Jakov Prkic / CROPIX

Međuresorna vježba "Sigurnost 19" odrađena je u utorak u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, u vojarni „Knez Trpimir”, nazočni su bili premijer Andrej Plenković i ministri obrane i unutarnjih poslova Damir Krstičević i Davor Božinović, a ocjenjeno je da je koordinacija svih snaga koje su sudjelovale odlična i Hrvatska je spremna za ljetnu protupožarnu sezonu.

U sklopu vježbe, na kojoj su bili i ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar uprave Lovro Kuščević, prezentiran je besposadni sustav „Orbiter” i potpisana su dva sporazuma između Ministarstva obrane (MORH) i Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), te Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Ministarstvo obrane je s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom potpisao sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Hrvatske vojske, dok je s HGSS-om MORH potpisao sporazum o daljnjoj suradnji.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je kako je međuresornom vježbom prezentirano uvođenje novih tehnologija i provjera prijenosa slike s fiksnih i pokretnih kamera s kriznog žarišta u Operativno vatrogasnom zapovjedništvu (OVZ) u Divuljama u realnom vremenu. Time se poboljšavaju tehnički uvjeti za donošenje procjena i odluka članova OVZ-a, a uvode se i nove metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima MORH-a.

Promatrači vježbe i predstavnici medija su preko ekrana pratili tijek 'gašenja požara' na otvorenom u okolici Gračaca, zaštitu HE Jaruga i skladišta klorne stanice Vodovoda Šibenik te požar na otvorenom u NP Krka. Također se, među ostalim, pratilo i koordiniralo simulaciju nesreće na ulazu u Tunel sv. Ilija, zbrinjavanje unesrećenih, požar na otoku Braču na Vidovoj gori te punjenje air tractora na bračkom Aerodromu.

U drugom dijelu vježbe odrađen je zamišljeni šumski požar, prebacivanje snaga brodom HRM- a, desant vatrogasnih snaga helikopterom, djelovanje kopnenih i zračnih snaga u gašenju požara, izvlačenje vatrogasnih snaga, spašavanje ozlijeđenog vatrogasca, kao i tehničko-taktički prikaz sredstava i opreme predstavnika svih operativnih snaga koje sudjeluju u vježbi.

Koordinacija na vrlo visokom nivou, zajednički desant vatrogasnih i vojnih snaga

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković naglasio je kako je zadovoljan svojim vatrogascima i cjelokupnim sustavom. Danas su, dodao je, s pet lokacija integrirali sliku u zapovjedni sustav u Divuljama.

Ocijenio je da je u završnom dijelu vježbe koordinacija bila na vrlo visokom nivou, ove je godine novo to što imaju integraciju slika s terena, a danas je po prvi put izveden zajednički desant vatrogasnih i vojnih snaga, uvođenje desantnih brodova i minopolagača za prijevoz opreme.

„Županije i gradovi su dali veliku potporu i u financijskom smislu za nabavku novih vatrogasnih vozila. Imamo komunikacijski sustav preko Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede. Doći će sada kombi vozila, pick-upovi za gašenje požara, ali i projekt nabave novih vatrogasnih vozila preko sustava MUP-a, iz EU fondova što će ojačati i dati novi operativni doprinos cjelokupnom stanju vatrogastva u Hrvatskoj”, zaključio je Tucaković.

Dio vježbe "Sigurnost 19" na području Zadarske i Šibensko-kininske županije

Osim u Splitsko-dalmatinskoj županiji terenski dio međuresorne vježbe "Sigurnost 19" održao se i na području Zadarske, te Šibensko-kininske županije, dok je pokazni dio vježbe, kao i taktičko-tehnički prikaz sredstava i opreme održan u Vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama.

Vježba se provodila temeljem godišnjeg plana rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu i u skladu s Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za Republiku Hrvatsku u 2019. godinu. Cilj međuresorsne vježbe "Sigurnost 19" je provjera spremnosti i koordinacija vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga koje sudjeluju u provedbi zadaća tijekom ljetne protupožarne sezone.

Plenković: 'Ovo je bila impresivna vježba'

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo održanom vježbom te je zahvalio svim sudionicima vježbe i dionicima borbe protiv požara na njihovom zalaganju i trudu.

„Ovo je bila impresivna vježba koja je pokazala kako sustav domovinske sigurnosti te sinergija svih dionika može djelovati u kriznim situacijama“, rekao je premijer Plenković te naglasio kako će se u mandatu ove Vlade status Hrvatske vatrogasne zajednice podići na razinu Središnjeg državnog ureda.

Izvrsna suradnja

Istaknuvši i kako je vježba „SIGURNOST 19“ pokazala koncept objedinjavanja i dijeljenja resursa, što je temelj Sustava domovinske sigurnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević naglasio je izvrsnu suradnju sastavnica Sustava domovinske sigurnosti koja se dokazala na terenu.

„Vježba „Sigurnost 19“ pokazala je združeno djelovanje vatrogasaca, Hrvatske vojske, Hrvatske policije, Hrvatske gorske službe spašavanja i drugih sastavnica Sustava, a taj koncept objedinjavanja i dijeljenja resursa, kojega smo vidjeli i na današnjoj vježbi, temelj je Sustava domovinske sigurnosti. Vježba „SIGURNOST 19“ je Sustav domovinske sigurnosti na djelu. Sustav domovinske sigurnosti je brend ove Vlade“, naglasio je ministar Krstičević podsjetivši još jednom kako je misija Hrvatske vojske ali i ostalih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti upravo pravovremeno i učinkovito pružanje pomoći građanima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako sustav postaje sve koherentniji i učinkovitiji, i sve više se obraća pozornost na prevenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:39