SASTANAK O ULJANIKU

'Vlada bi ovaj tjedan trebala odlučiti ide li se u restrukturiranje ili stečaj, zajednički je prijedlog da se ide prema novom rescue aid kreditu'

Darko Horvat
 Ronald Gorsic / CROPIX

Vlada bi ovaj tjedan trebala donijeti odluku ide li se u restrukturiranje Uljanik grupe ili ne, istaknuto je u ponedjeljak nakon sastanka ministra gospodarstva Darka Horvata, Uprave i sindikata Uljanika te strateškog partnera Tomislava Debeljaka.

- Samo su dva puta - ili ćemo se odlučiti za restrukturiranje i ovu međufazu financirati kreditom koji u ovom trenutku neće opteretiti državni proračun niti likvidnost strateškog partnera, ili ćemo donijeti odluku da je jedino rješenje stečaj - rekao je ministar Horvat u izjavi novinarima nakon višesatnog sastanka.

Strateški partner, Uprava, radnici i sindikati imaju "dobru namjeru da se uđe u proces restrukturiranja", kaže Horvat, koji je na novinarski upit odgovorio kako je i sam za restrukturiranje.

Objašnjava kako je zajednički prijedlog da se ide "prema novom 'rescue aid' kreditu koji će osigurati međufinanciranje, a koji neće optereriti u ovom trenutku ni državni proračun niti likvidnost strateškog partnera".

Ističe i kako strateški partner, vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, ima "dobru želju i namjeru svojim likvidnim sredstvima od više od 35 milijuna eura participirati u stvaranju boljeg i održivijeg Uljanika".

- No ono što je u ovom trenutku ključna prepreka i meni kao ministru i Vladi - mi u jednom trenutku moramo prihvatiti činjenicu da je minus koji je u poslovanju produciran u proteklih 10, 12 ili 15 godina negdje na razini između 900 milijuna i 1,1 milijardu eura - rekao je.

I Horvat navodi kako strateški partner inzistira da sve dugove prošlosti država preuzme na sebe, dok ohrabruje činjenica da mu za budućnost Uljanika ne treba niti kuna iz državnog proračuna.

- To će biti rečenice, odnosno stav koji ću prenijeti premijeru, a nakon toga odluka mora biti politička. Koalicija će je donijeti, siguran sam, u nekoliko sljedećih dana. Bude li ona pozitivna, ići će se na sljedeću sjednicu Vlade s određenim garancijama oko ovog modela. Ako te odluke ne bude, na sljedećoj sjednici Vlade dat će se određena rješenja, odnosno odluka bez obzira bila ona pozitivna ili negativna za radnike i sindikate", rekao je Horvat.

Ministar je najavio i kako će u utorak, za kad je zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad 3. majem, pokušati uvjeriti sutkinju da su se stekli uvjeti da do stečaja ne dođe, a vidjet će se hoće li ona to prihvatiti ili ne.

Odgovarajući na niz novinarskih pitanja, Horvat je rekao kako će eventualni stečaj Uljanik grupe državu koštati između 800 i 900 milijuna eura, a za restrukturiranje treba od 860 milijuna do 1,1 milijardu eura.

Debeljak: 'Dajemo budućnost, ne bavimo se prošlošću'

I vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak ističe kako je razlika između stečaja i restrukturiranja Uljanika "vjerovatno relativno mala, oko milijardu kuna".

Debeljak je i nakon sastanka u ponedjeljak ponovio da gubitke iz prošlosti, i po smjernicama Europske unije, trebaju pokriti dioničari i vjerovnici Uljanika, a da kasnije on od države neće tražiti ništa.

- Mi kao strateški partner dajemo budućnost, mi se ne bavimo prošlošću - rekao je Debeljak.

Izrazio je spremnost da pomognu u financiranju dovršetka gradnje brodova, što će povećati likvidnost i pomoći da se smanje gubitci.

Brodosplit je ponudu za strateško partnerstvo u Uljanik grupi dao s talijanskim Fincantierijem, a Debeljak poručuje kako je, ako se u Uljaniku odradi ono što je odrađeno u restrukturiranju Brodosplita, računica čista i apsolutno pozitivna.

- Nadamo se da će i država htjeti s nama krenuti u ozdravljenje i pozitivan smjer restrukturiranja - poručio je Debeljak.

Po njegovim riječima, plan restrukturiranja Uljanika je u završnoj fazi.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić sastanak je ocijenio konstruktivnim, a posebno ističe zaključak o brzoj akciji.

- Htio bih poslati snažnu pozitivnu poruku jer smo dobili uvjerenja da će ovaj tjedan biti donesena odluka. Radi se sve u pravcu da se izbjegne insolvencijski postupak. Svojim smo poslovnim planovima dokazali da imamo opstojnost i budućnost u hrvatskoj brodogradnji. Na temelju toga ide se k tome da se Vladi stavi na razmatranje donošenje odluke o usvajanju 'rescue aida' i izradu plana restrukturiranja - rekao je, poručujući kako je upravo ovaj tjedan tjedan donošenja odluka.

Sindikati: 'Odluka Vlade početak ili početak kraja'

I predstavnici sindikata ističu kako se ovaj tjedan očekuje odluka Vlade ide li se u restrukturiranje ili u stečaj.

- Mi definitivno očekujemo da sjednica Vlade, koja bi navodno trebala biti u petak, ima konačnu odluku ide li se u restrukturiranje ili ne ide. Ako se ide, očekujemo da se u idućih nekoliko dana tehnički odradi posao s bankama i da prvo radnici dobiju neisplaćene plaće kako bi ostali u brodogradilištima i završavali brodove koji se trebaju završiti - rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Mladen Novosel, dodajući kako nakon sastanka u ponedjeljak ne može reći kad će radnici dobiti neisplaćene plaće.

Član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić ponovio je kako restruktuiranje Uljanik grupe košta otprilike isto koliko i stečaj.

- Odluka Vlade je početak ili početak kraja. Što god odluče vidjet ćemo u petak, ali agonija radnika završava - rekao je Hadžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:08