NOVI PROJEKT

VLADA ĆE POTICATI STANOGRADNJU ZA DEFICITARNA ZANIMANJA Liječnicima, nastavnicima i znanstvenicima na selu jeftiniji najam stanova

Martina Dalić i Predrag Štromar
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja priprema izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji koja bi trebala omogućiti da se stručnjacima u deficitarnim zanimanjima, poput liječnika, nastavnika, kulturnih djelatnika i znanstvenika, u slabije razvijenim sredinama ponude stanovi u najam, ili bez naknade ili uz minimalnu visinu mjesečne najamnine.

Otkrio nam je to ministar graditeljstva i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar, a u javnu raspravu upućen je obrazac prethodne procjene za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

Zakon o POS-u

Štromar kaže kako dosad nije bilo omogućeno da Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s jedinicama lokalne i regionalne samouprave obavlja taj posao.

“Želimo omogućiti osobama u deficitarnim zanimanjima mnogo jeftiniji ili besplatni najam stana od strane jedinica lokalne i regionalne samouprave zajedno s APN-om. Ciljamo posebno na liječnike i znanstvenike, a dosad to nije bilo riješeno u Zakonu o POS-u, odnosno nije postojala mogućnost da APN to radi na način da iznajmljuje stanove u suradnji s gradovima, općinama i županijama”, pojašnjava Štromar.

APN bi, u tom slučaju, odredio minimalnu cijenu najma. Štromar kaže kako već postoje određeni stanovi koji bi mogli ići u najam, ali će se graditi i novi prema modelu POS-a na način da će jedan dio, kao i dosad, biti namijenjen za prodaju, a jedan dio za najam, posebno u slabije razvijenim sredinama gdje se stručnjaci teško odlučuju preseliti i raditi. Imali smo nedavno slučaj da u Kaštelima, gradu s više od 40.000 stanovnika, nakon odlaska pedijatrice u mirovinu nema tko liječiti djecu. U pojedinim lokalnim sredinama liječnike specijaliste i sada privlače rješavanjem stambenog pitanja, ali neke to uopće ne rade pa bi ih na taj način država pogurala da se osiguraju stanovi za najam.

“POS ide dalje, tako da se planiraju uvesti i neke novosti kroz izmjene i dopune Zakona o POS-u koji uređuje organiziranu stanogradnju poticanu javnim sredstvima. Donošenjem novih odredbi želi se omogućiti brže pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja koji bi omogućio višestruke koristi kroz doprinos zadržavanju i privlačenju deficitarnog kadra, natalitetnoj politici, kao i poticanju graditeljstva i lokalnog gospodarstva”, ističu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Prednost

Državni tajnik u Ministarstvu Željko Uhlir detaljnije pojašnjava što bi se sve trebalo mijenjati u Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji pa tako kaže da će se najam stanova omogućiti sredinama po indeksu razvijenosti, a prednost će, naravno, imati slabije razvijene jedinice lokalne i regionalne samouprave. Pritom Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU priprema izmjene metodologije indeksa razvijenosti jer sada, primjerice, imamo slučaj da je Osijek na 103 posto razvijenosti i automatski bi ispao iz projekta najma stanova osobama u deficitarnim zanimanjima.

“Ideja je da liječnika ili znanstvenika zadržite u toj sredini ili privučete nekog drugog na način da će imati osiguran stan za službene potrebe sve dok radi na tom radnom mjestu, pa i do odlaska u mirovinu”, pojašnjava Uhlir.

Trošak stanovanja djelomično ili u potpunosti mogle bi snositi i državne ustanove, primjerice bolnica ili dom zdravlja koji želi zadržati nekog liječnika da ne ode u druge krajeve Hrvatske ili u inozemstvo, ali riječ je tek o ideji na razini Ministarstva koju treba ispregovarati s državnim tijelima za svaki resor. Za liječnike je to, jasno, Ministarstvo zdravstva.

Do kraja godine

“Mi sada idemo s onim na što možemo utjecati, a to je da se u izmjenama i dopunama Zakona o POS-u definira da se državna sredstva koriste za javne službe, a onda svako državno tijelo i nadležno ministarstvo rješava ta pitanja”, poručuje Uhlir te dodaje kako očekuju da će do kraja godine ove izmjene i dopune Zakona o POS-u uputiti u proceduru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:48