NEODLUČNI

Vlada dva puta u samo 24 sata mijenjala mišljenje o misiji HV-a u Libanonu

 Jakov Prkić / CROPIX

Vlada je u posljednja 24 sata dva puta promijenila mišljenje vezano uz odluku o slanju do 70 vojnika u mirovnu misiju UNIFIL u Libanon te je u četvrtak od Sabora zatražila da donese odluku o mogućem odlasku inženjerijske postrojbe u tu zemlju.

Prvo je u srijedu na sjednici saborskog Odbora za obranu državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić rekao da će Vlada u Sabor uputiti amandman kojim će tražiti povlačenje odluke o slanju vojnika u Libanon. Prema njegovim riječima, razlog povlačenja odluke su sigurnosni razlozi, odnosno ostavka tamošnjeg premijera. Potom je Odbor prihvatio odluku o slanju vojnika u dvije misije UN-a, NATO operaciju u Afganistan i NATO zapovjedništva. U četvrtak ujutro zatražili smo i pojašnjenje od ministra obrane Damira Krstičevića, koji nam je rekao da je njemu “sigurnost ljudi i naših vojnika prioritet, provjeravamo s partnerima i saveznicima trenutnu situaciju i nakon toga ćemo donijeti odluke vodeći računa o sigurnosti”. Ni u Ministarstvu obrane na ovu temu nisu bili razgovorljivi.

“Mogućnost upućivanja pripadnika Oružanih snaga u to područje operacije ovisit će o sigurnosnoj situaciji i prije svega će se voditi računa o sigurnosti pripadnika OS RH”. No nekoliko sati kasnije državni tajnik Ivić na sjednici Sabora saborskim zastupnicima otkriva kako je Vlada odustala od amandmana. “Kad je riječ o Libanonu, u kojem je došlo do pogoršanja sigurnosne situacije, Vlada predlaže da se donese odluka o mogućem sudjelovanju OSRH u toj misiji, što ne znači da će naši vojnici i završiti tamo. Pratit će se sigurnosna situacija”, pojašnjavao je državni tajnik saborskim zastupnicima.

To je izazvalo reakciju predsjednika Odbora za obranu Igora Dragovana koji je rekao da Odbor o tome nije raspravljao te da će Klub SDP-a glasati protiv takvog prijedloga Vlade. Dragovan nam je u četvrtak otkrio kako Vlada uopće nije promijenila svoj prijedlog odluke te je Ivić usmenim putem tražio odobrenje za uvjetno slanje vojnika. Prema njegovu mišljenju, ne može Vlada od Sabora tražiti odluku o mogućem slanju vojnika. “Sabor odlučuje o upućivanju ili ne upućivanju, ne daje uvjetono odobrenje.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:52