BOJKOT KOMEMORACIJE

Vlada i N. Jovičić žale što Koordinacija židovskih općina ne dolazi u Jasenovac

 Sandra Šimunović/EPH

Vlada je u utorak izrazila žaljenje zbog odluke Koordinacije židovskih općina da ove godine ne sudjeluje na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac, ističući iznimnu važnost njihove nazočnosti, a slično je reagirala i ravnateljica Javne ustanove spomen-područja (JUSP) Jasenovac Nataša Jovičić, koja se nada da će Koordinacija ipak promijeniti svoju odluku.

"Vlada izražava žaljenje zbog odluke Koordinacije židovskih općina da ove godine ne sudjeluju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac. Vlada iskreno smatra da je njihova nazočnost na komemoraciji iznimno važna i da izneseni razlozi nisu razmjerni značaju njihovog najavljenog izostanka", stoji u Vladinu odgovoru na zamolbu Hine za komentar odluke Koordinacije židovskih općina.

Vlada osuđuje degradaciju demokratskih vrijednosti

Koordinacija židovskih općina kao razloge odluke o nedolasku na komemoraciju navodi "neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovcu, odgađanje imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac, te dnevnopolitička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva".

Banski dvori podsjećaju da se Vlada "jasno i nedvosmisleno ogradila od govora mržnje, vrijeđanja i nesnošljivosti, te osudila svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti". "Isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima Vlada smatra neprihvatljivom pojavom i poziva sve građane da svojim primjerom ne narušavaju ugled Hrvatske", stoji u Vladinu odgovoru.

Ravnateljica JUSP-a Jasenovac Nataša Jovičić također izražava žaljenje zbog odluke Koordinacije, no nada se i vjeruje da će predstavnici židovskih općina takvu odluku promijeniti. "Meni je beskrajno žao zbog toga. O razlozima koje navode treba se razgovarati, ali komemoracija nije mjesto za to", kaže Jovičić.

Jovičić je Hini rekla da nezadovoljstvo postavom Muzeja "traje već dugo", te da je o cijeloj problematici vezanoj uz spomen područje razgovarala s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem. "Pet sati smo razgovarali, upoznat je s problemom", kazala je i najavila da će Hasanbegović doći u Jasenovac prije komemoracije, koja će se održati 22. travnja.

U pogledu odgađanja imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac, Jovičić pojašnjava da nije problem u imenovanju već u tome što nisu donesene izmjene zakona o spomen-području kojima bi se regulirao način izbora članova Savjeta i kome je on odgovoran.

Svaka manjina bi svog predstavnika u Savjetu JUSP Jasenovac

Zakon je iz 2001. godine, a od tada je povećan broj manjinskih udruga i svaka bi, kaže Jovičić, htjela imati svog predstavnika u savjetu. Romskih je udruga, primjerice, više od sto. "Dok nema zakona, nema ni Savjeta, ali Spomen-područje normalno funkcionira jer ima svoje Upravno vijeće", napominje ravnateljica Spomen-područja.

Što se tiče "dnevnopolitičkih događanja vezanih uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", što se navodi kao jedan od razloga nedolaska na komemoraciju, Jovičić kaže kako za to nije kriv JUSP Jasenovac već je to širi društveni problem za koji treba naći rješenja. To je tema za razgovor na razini ministarstava i stručnih okruglih stolova, dodaje.

Jovičić najavljuje da će komemoracija 22. travnja proteći bez političkih govora, što je želja preživjelih logoraša koji su joj, kaže, u razgovorima naglasili kako žele da se oda pijetet poginulima i stradalima, odnosno da se čuje "najdublja tišina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:53