POSTIGNUT DOGOVOR

Vlada i sindikati potpisali dodatak Kolektivnom ugovoru za zdravstvo i zdravstveno osiguranje

 Neja Markičević/CROPIX

Svih 73 tisuće zaposlenika u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja dobit će od 1. listopada dodatke na plaću za posebne uvjete rada te odgovornost za život i zdravlje ljudi, čime im se kompenzira ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 I 10 posto na godine staža.

Dodaci na plaće ugrađeni su u dodatak kolektivnom ugovoru koji su u utorak potpisali ministar zdravlja Siniša Varga te čelnice samostalnog sinikata zdravstva i strukovnog sindikata medicinskih sestara, Spomenka Avberšek i Vlasta Vuković Hoić.

Vlada Republike Hrvatske prethodno je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je prihvatila tekst Nacrta dodatka I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te ovlastila ministra Vargu da ga potpiše.

Liječnicima se dodatak za odgovornost povećava s 10 na 12 posto, dok ostali zdravstveni djelatnici i suradnici (medicinske sestre, psiholozi, biokemičari i dr.) dobivaju dodatak na odgovornost od četiri posto i to od prvog dana radnog staža u zdravstvu.

Nezdravstvenim radnicima (administraciji, kuharima, spremačicama...) povećan je dodatak na uvjete rada za 4 posto, u prosjeku sa 7 na 11 posto.

Zaposleni će dodatke početi dobivati s plaćom za listopad, što će proračun godišnje stajati ukupno oko 190 milijuna kuna.

To je nešto više od ukupnog iznosa dodataka od 4, 8 I 10 posto na godine staža, koji je u zdravstvu godišnje iznosio 168 milijuna kuna.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva I socijalne skrbi kaže da su ispravili i neke propuste iz KU pa je zaposlenima u timovima saniteta povećan dodatak na uvjete rada s osam na dvadeset posto, kao i dispečerima u hitnoj.

Dodatak KU nije potpisao Hrvatski liječnički sindikata, koji nije potpisnik Kolektivnog ugovora.

HLK pozvala Vladu da odustane od potpisivanja dodatka KU-a

Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila je u utorak duboko nezadovoljstvo i zabrinutost sadržajem i načinom na koji je dogovoren Dodatak I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te su Vladu pozvali da odustane od njegovog potpisivanja i da se o promjenama istoga usuglasi s ključnim dionikom u sustavu zdravstva - liječničkim korpusom.

U priopćenju komora ističe da je sporazumom koji se odnosi i na liječnike, a kojim su se sporazumjeli ministar zdravlja i predstavnice sindikata "koje nemaju legitimitet zastupanja liječnika", liječnicima kao i svim ostalim zaposlenicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja uskraćeno pravo na uvećanje plaće po osnovu ostvarenih godina radnog staža u visini od 4, 8 i 10 posto.

Istovremeno, navode, Dodatkom je zbog "iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi" svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima, osim doktorima medicine i doktorima dentalne medicine, tzv. dodatkom za odgovornost, plaća povećana za četiri posto, dok je liječnicima taj dodatak povećan za svega dva posto od osnovne plaće.

"Ovaj najnoviji dogovor ministra zdravlja i sindikata u zdravstvu zorno pokazuje kako se Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, liječnike u potpunosti eliminiralo kao pregovaračku skupinu iz socijalnog dijaloga", ocjenjuju iz HLK-a.

"Iako je zakonodavac odredio da su liječnici "temeljni i mjerodavni nositelji zdravstvene djelatnosti" te kao takvi imamo najveću odgovornost u sustavu, "sindikalnim inženjerinogom" pod pokroviteljstvom Vlade, liječnici su u stvarnosti marginalizirani".

Hrvatska liječnička komora upozorava Vladu da je krajnje vrijeme da se prizna specifičnost liječničkog poziva te da se legitimni predstavnici liječnika prihvate kao istinski partneri u definiranju ukupnih odnosa u zdravstvenom sustavu, ističući da je to jedini način očuvanja prihvatljive razine zdravstvstvene skrbi u Hrvatskoj.

Poziva Vladu da odustane od potpisivanja Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te da se o promjenama istog usuglasi s ključnim dionikom u sustavu zdravstva - liječničkim korpusom.

"Strukovni kolektivni ugovor za liječnike dogovoren s predstavnicima HLK-a bio bi prva prava mjera u iskazivanju ozbiljnih namjera Vlade za zaustavljanje emigracije liječnika iz Hrvatske. U protivnom u cilju očuvanja zdravstvenog sustava, zaštite prava bolesnika te očuvanja digniteta liječničke struke bit ćemo primorani podnijeti Ustavnu tužbu protiv diskriminatornog odnosa prema nositeljima zdravstvene djelatnosti", navodi HLK u priopćenju.

Vlada Republike Hrvatske održala je u utorak telefonsku sjednicu na kojoj je prihvatila tekst Nacrta dodatka I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te ovlastila ministra Vargu da ga potpiše.

Svih 73 tisuće zaposlenika u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja dobit će od 1. listopada dodatke na plaću za posebne uvjete rada te odgovornost za život i zdravlje ljudi, čime im se kompenzira ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto na godine staža.

Dodaci na plaće ugrađeni su u dodatak kolektivnom ugovoru koji su potpisali ministar zdravlja Siniša Varga te čelnice samostalnog sinikata zdravstva i strukovnog sindikata medicinskih sestara, Spomenka Avberšek i Vlasta Vuković Hoić.

Liječnicima se dodatak za odgovornost povećava s 10 na 12 posto, dok ostali zdravstveni djelatnici i suradnici (medicinske sestre, psiholozi, biokemičari i dr.) dobivaju dodatak na odgovornost od četiri posto i to od prvog dana radnog staža u zdravstvu.

Nezdravstvenim radnicima (administraciji, kuharima, spremačicama...) povećan je dodatak na uvjete rada za 4 posto, u prosjeku sa 7 na 11 posto.

Zaposleni će dodatke početi dobivati s plaćom za listopad, što će proračun godišnje stajati ukupno oko 190 milijuna kuna.

Dodatak KU nije potpisao Hrvatski liječnički sindikat, koji nije potpisnik Kolektivnog ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:35