POSTIGNUT DOGOVOR

Vlada i sindikati potpisali dodatak Kolektivnom ugovoru za zdravstvo i zdravstveno osiguranje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.08.2015. u 16:12

Neja Markičević/CROPIX

Svih 73 tisuće zaposlenika u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja dobit će od 1. listopada dodatke na plaću za posebne uvjete rada te odgovornost za život i zdravlje ljudi, čime im se kompenzira ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 I 10 posto na godine staža.

Dodaci na plaće ugrađeni su u dodatak kolektivnom ugovoru koji su u utorak potpisali ministar zdravlja Siniša Varga te čelnice samostalnog sinikata zdravstva i strukovnog sindikata medicinskih sestara, Spomenka Avberšek i Vlasta Vuković Hoić.

Vlada Republike Hrvatske prethodno je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je prihvatila tekst Nacrta dodatka I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te ovlastila ministra Vargu da ga potpiše.

Liječnicima se dodatak za odgovornost povećava s 10 na 12 posto, dok ostali zdravstveni djelatnici i suradnici (medicinske sestre, psiholozi, biokemičari i dr.) dobivaju dodatak na odgovornost od četiri posto i to od prvog dana radnog staža u zdravstvu.

Nezdravstvenim radnicima (administraciji, kuharima, spremačicama...) povećan je dodatak na uvjete rada za 4 posto, u prosjeku sa 7 na 11 posto.

Zaposleni će dodatke početi dobivati s plaćom za listopad, što će proračun godišnje stajati ukupno oko 190 milijuna kuna.

To je nešto više od ukupnog iznosa dodataka od 4, 8 I 10 posto na godine staža, koji je u zdravstvu godišnje iznosio 168 milijuna kuna.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva I socijalne skrbi kaže da su ispravili i neke propuste iz KU pa je zaposlenima u timovima saniteta povećan dodatak na uvjete rada s osam na dvadeset posto, kao i dispečerima u hitnoj.

Dodatak KU nije potpisao Hrvatski liječnički sindikata, koji nije potpisnik Kolektivnog ugovora.

HLK pozvala Vladu da odustane od potpisivanja dodatka KU-a

Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila je u utorak duboko nezadovoljstvo i zabrinutost sadržajem i načinom na koji je dogovoren Dodatak I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te su Vladu pozvali da odustane od njegovog potpisivanja i da se o promjenama istoga usuglasi s ključnim dionikom u sustavu zdravstva - liječničkim korpusom.

U priopćenju komora ističe da je sporazumom koji se odnosi i na liječnike, a kojim su se sporazumjeli ministar zdravlja i predstavnice sindikata "koje nemaju legitimitet zastupanja liječnika", liječnicima kao i svim ostalim zaposlenicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja uskraćeno pravo na uvećanje plaće po osnovu ostvarenih godina radnog staža u visini od 4, 8 i 10 posto.

Istovremeno, navode, Dodatkom je zbog "iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi" svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima, osim doktorima medicine i doktorima dentalne medicine, tzv. dodatkom za odgovornost, plaća povećana za četiri posto, dok je liječnicima taj dodatak povećan za svega dva posto od osnovne plaće.

"Ovaj najnoviji dogovor ministra zdravlja i sindikata u zdravstvu zorno pokazuje kako se Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, liječnike u potpunosti eliminiralo kao pregovaračku skupinu iz socijalnog dijaloga", ocjenjuju iz HLK-a.

"Iako je zakonodavac odredio da su liječnici "temeljni i mjerodavni nositelji zdravstvene djelatnosti" te kao takvi imamo najveću odgovornost u sustavu, "sindikalnim inženjerinogom" pod pokroviteljstvom Vlade, liječnici su u stvarnosti marginalizirani".

Hrvatska liječnička komora upozorava Vladu da je krajnje vrijeme da se prizna specifičnost liječničkog poziva te da se legitimni predstavnici liječnika prihvate kao istinski partneri u definiranju ukupnih odnosa u zdravstvenom sustavu, ističući da je to jedini način očuvanja prihvatljive razine zdravstvstvene skrbi u Hrvatskoj.

Poziva Vladu da odustane od potpisivanja Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te da se o promjenama istog usuglasi s ključnim dionikom u sustavu zdravstva - liječničkim korpusom.

"Strukovni kolektivni ugovor za liječnike dogovoren s predstavnicima HLK-a bio bi prva prava mjera u iskazivanju ozbiljnih namjera Vlade za zaustavljanje emigracije liječnika iz Hrvatske. U protivnom u cilju očuvanja zdravstvenog sustava, zaštite prava bolesnika te očuvanja digniteta liječničke struke bit ćemo primorani podnijeti Ustavnu tužbu protiv diskriminatornog odnosa prema nositeljima zdravstvene djelatnosti", navodi HLK u priopćenju.

Vlada Republike Hrvatske održala je u utorak telefonsku sjednicu na kojoj je prihvatila tekst Nacrta dodatka I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te ovlastila ministra Vargu da ga potpiše.

Svih 73 tisuće zaposlenika u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja dobit će od 1. listopada dodatke na plaću za posebne uvjete rada te odgovornost za život i zdravlje ljudi, čime im se kompenzira ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto na godine staža.

Dodaci na plaće ugrađeni su u dodatak kolektivnom ugovoru koji su potpisali ministar zdravlja Siniša Varga te čelnice samostalnog sinikata zdravstva i strukovnog sindikata medicinskih sestara, Spomenka Avberšek i Vlasta Vuković Hoić.

Liječnicima se dodatak za odgovornost povećava s 10 na 12 posto, dok ostali zdravstveni djelatnici i suradnici (medicinske sestre, psiholozi, biokemičari i dr.) dobivaju dodatak na odgovornost od četiri posto i to od prvog dana radnog staža u zdravstvu.

Nezdravstvenim radnicima (administraciji, kuharima, spremačicama...) povećan je dodatak na uvjete rada za 4 posto, u prosjeku sa 7 na 11 posto.

Zaposleni će dodatke početi dobivati s plaćom za listopad, što će proračun godišnje stajati ukupno oko 190 milijuna kuna.

Dodatak KU nije potpisao Hrvatski liječnički sindikat, koji nije potpisnik Kolektivnog ugovora.

Izdvajamo