KRAJ DUGOG SPORA

VLADA ISPLAĆUJE 8 MILIJUNA KUNA ČAČIĆEVOM CONINGU Tužiteljstvo savjetovalo Vladi da pristane na nagodbu

Vlada je na zatvorenom dijelu 88. sjednice dala mišljenje nadležnom Državnom odvjetništvu za sklapanje sudske nagodbe u parničnom postupku o pravnoj stvari tužitelja Coning Inženjering, Varaždin, protiv tuženika Republike Hrvatske
 Boris Kovačev / CROPIX

Vlada je na zatvorenom dijelu 88. sjednice dala mišljenje nadležnom Državnom odvjetništvu za sklapanje sudske nagodbe u parničnom postupku o pravnoj stvari tužitelja Coning Inženjering, Varaždin, protiv tuženika Republike Hrvatske.

Drugim riječima, Vlada je odlučila nagoditi se i isplatiti osam milijuna kuna tvrtki Radimira Čačića, bivšeg prvog potpredsjednika u Vladi Zorana Milanovića, koji uskoro ide u zatvor na odsluženje kazne.

Četiri godine spora

Radi se o približno polovici od 17,5 milijuna kuna, koliko traži Čačićevo poduzeće, a u Vladi tvrde kako je sklapanje nagodbe sugerirano i iz Državnog odvjetništva. Tako se, izgleda, stavlja točka i na spor koji traje četiri godine, a karakterizirale su ga oprečne informacije koje su stizale iz Conninga i Ministarstva vanjskih poslova. Ugovor s Coningom potpisan je 2005., kada su na vlasti bili HDZ i Ivo Sanader . Radilo se o radovima na zgradama MVP-a, a nakon osnovnog sklopljena su i dva dodatna ugovora, uslijed povećanja opsega radova i zbog produženja rokova, zbog kojih je zgrada umjesto 2007. predana tek 2009.

Spor je izbio kada je zbog tehničkih nedostataka došlo do veće štete na prostorijama Ministarstva, koje je Coningu isplatilo 90 posto radova, dok je deset posto bilo zadržano do završnog obračuna, pri čemu su se Ministarstvo i Coning razišli oko konačnih iznosa.

Od radova od 85 milijuna kuna, koliko kaže MVP, ili 92 milijuna, koliko tvrde u varaždinskoj tvrtki, Coning potražuje 17,5 milijuna kuna. U Ministarstvu su 2009. tvrdili kako Coning njima treba platiti 11,5 milijuna kuna radi probijanja rokova i slabo obavljenih radova.

Loše izveli radove

Optužili su Coning jer su se na obnovljenoj zgradi odmah podigle ploče na krovu pa kiša curi u urede, dijelovi stropa otpadaju, a klima-uređaji vlaže zidove i parkete. U to vrijeme ministar je bio Gordan Jandroković koji je u razgovoru za Jutarnji potvrdio optužbe: "Već nakon dva mjeseca procurila je klima i izazvala veliku štetu, a onda je kiša prodrla kroz krov i poplavila potkrovlje. Državno odvjetništvo nam je predložilo da naplatimo štetu zbog Coningovih loših radova. Zato je zanimljivo da Državno odvjetništvo sada podržava nagodbu s Coningom, a prije tri-četiri godine nisu spominjali takvo rješenje”, kaže Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:02