SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

VLADA ISPUNILA JEDAN ZAHTJEV BRANITELJA 'Nadamo se da ćemo postići konsenzus s njima'

Zagreb, 101214.Savska.Hrvatski branitelji, veterani i ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata i clanovi njihovih obitelji okupljeni u Savskoj 66, koji 52. dan prosvjeduju u braniteljskom satoru ispred Ministarstva branitelja, odrzali su skup pod nazivom Jedan kriz za jedan zivot, kako bi upozorili na potrebu ucinkovitijih mjera sprjecavanja suicida hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i clanova njihovih obitelji.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Primjena odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju kojom se braniteljske mirovine dijele na braniteljski i radni staž odgađa se za šest mjeseci, odnosno primjenivat će se od 30. lipnja iduće godine, odlučila je u srijedu Vlada na sjednici.

SJEDNICA VLADE: MRSIĆ 'Nitko u Hrvatskoj neće moći početi raditi bez prijavljenog mirovinskog osiguranja'

Ova je odgoda bila jedan od zahtjeva branitelja koji prosvjeduju ispred resornog ministarstva, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na sjednici je Vlade, kao i u izjavi novinarima po njenom završetku, naglasio da su ispunili taj zahtjev nakon razgovora s braniteljima na saborskom odboru za ratne veterane.

HAC-u ODOBRENA NOVA ZADUŽENJA Milanović: 'Plaćat ćemo kamate za autoceste još 25 godina'

Primjenom odredbe o izračunu braniteljske mirovine ne bi došlo do nikakvih izmjena u njihovim iznosima, dodao je.

"Što se tiče izračuna visine braniteljske mirovine ne mijenja se ništa, niti sada, niti će se mijenjati nakon 30. lipnja 2015. godine", rekao je Mrsić.

Branitelji su, kaže Mrsić, odgodu tražili jer smatraju da bi razdvajanje na braniteljski dio i radni staž dovelo do smanjenja njihovih mirovina, da će se one izračunavati "na neki drugi način".

"Mi jasno tvrdimo da neće biti nikakvih promjena ni u izračunu mirovine, ni u njezinoj visini", poručio je Mrsić.

Dodao je i da će biti formirano povjerenstvo koje će kontrolirati proces tijekom šest mjeseci odgode primjene uredbe o razdvajanju braniteljskih mirovina na dva dijela.

"Nadam se da ćemo u tih šest mjeseci postići konsenzus s braniteljima", rekao je.

Objasnio je kako se uredbom o razdvajanju braniteljske mirovine samo želi pokazati da branitelji imaju i radnog staža, da su radili prije no što su odlazili u Domovinski rat. A taj se dio treba financirati iz doprinosa, a ne iz proračuna.

"Mi samo želimo pokazati da i u mirovinama koje se isplaćuju prema posebnim zakonima ima i dio radnog staža. Također, želimo pokazati jasno financiranje - koliko iz proračuna, a koliko iz doprinosa iz naših plaća", pojasnio je.

Drži da je to u interesu i branitelja i mirovinskog sustava "jer se transparentno pokazuje način financiranja mirovina koje se po posebnim zakonima financiraju iz proračuna".

Uredbom se mijenja i dosadašnji način prijavljivanja u obvezno mirovinsko osiguranje te od sada ni jedan radnik neće moći početi raditi ako nema prijavljeno obvezno mirovinsko osiguranje.

Do sada je zakonska obveza bila da se ono mora prijaviti 24 sata prije samog stupanja na radno mjesto, ali su, rekao je Mrsić, inspekcijskim nadzorima utvrđena kršenja te odredbe.

Tako je, naveo je, u jednom od nadzora utvrđeno da je od 100 radnika njih 90 baš taj dan počelo raditi.

Glogoški pozdravio Vladinu odluku, ali smatra da je cilj još daleko

Đuro Glogoški, predsjednik udruge 100 postotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, pozdravio je u srijedu odluku Vlade kojom se primjena odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju kojom se braniteljske mirovine dijele na braniteljski i radni staž odgađa se za šest mjeseci čime je vlada udovoljila jednom od braniteljskih zahtjeva.

"Ovo je mali pomak, a cilj je još daleko, a to je novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji", rekao je Glogoški Hini.

Branitelji i hrvatski ratni vojni invalidi koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja već 59. dan tražeći smjene resornog ministra Predraga Matića i suradnika te raspravu o usvajanju Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, zatražili su u utorak izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora na kojoj bi se raspravljalo o njihovim zahtjevima, te da Vlada uredbom odgodi primjenu novog Zakona o mirovinskom osiguranju.

Glogoški je podsjetio da je zaključak Odbora za ratne veterane hrvatskog Sabora da se primjena Zakona o mirovinskom osiguranju i to onog dijela koji se odnosi na braniteljske mirovine odgodi na šest mjeseci.

Također, odbor je zaključio da se će se formirati radne skupine koje će raditi na novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i na izračunu mirovina, dodao je.

Naglasio je kako će predstavnici braniteljske populacije tražiti da se i ubuduće mirovine hrvatskih branitelja reguliraju isključivo po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:53