POVEĆAN PRORAČUN

VLADA IZDVOJILA MILIJUN KUNA ZA ŠPORTSKE IGRE HVIDR-e Plenković pobrojao što je sve učinjeno za branitelje u njegovu mandatu: 'Napravili smo maksimum'

 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila pokroviteljstvo nad 25. svehrvatskim športskim natjecanjem invalida Domovinskog rata koje će se od 27. do 29. rujna održati u Makarskoj, a za to će iz državnog proračuna biti izdvojeno oko milijun kuna.

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo jer je Vlada i ove godine pokrovitelj manifestacije te ustvrdio kako je njegova Vlada kroz niz konkretnih mjera napravila maksimum u pogledu politike prema braniteljima i problematici Domovinskog rata.

"Što se tiče politike naše Vlade prema hrvatskim branitelja, problematici Domovinskog rata, mislim da smo napravili maksimum, a napravili smo ga zato što je to naša politička volja i odabir i to ćemo nastaviti i u budućnosti. I zato mi je drago da smo i ove godine pokrovitelji", rekao je premijer navevši dosadašnje aktivnosti Vlade u tom pogledu i najavivši nove.

Od početka našeg mandata, istaknuo je premijer, proračun Ministarstva hrvatskih branitelja kontinuirano je povećavan. "U 2016. godini iznosio je 913 milijuna kuna, a ove godine je on 1,362 miljardu kuna", naveo je.

Nacionalni plan skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji

Do kraja mandata ove Vlade planirano je donošenje Nacionalnog plana skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, istaknuo je te dodao da je planirana i izgradnja veteranskih centara u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku, za što je iz EU fondova osigurano više od 328,8 milijuna kuna.

"Ministarstvo će raspisati natječaj financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a kojim će se potaknuti samozapošljavanje više od 400 nezaposlenih hrvatskih branitelja, nezaposlene djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djece dragovoljaca i djece HRVI-a iz Domovinskog rata", naveo je.

Nastavit će se voditi brigu i o zdravstvenom stanju branitelja te će se uvesti dodatne preglede radi ranog otkrivanja bolesti koje su najčešći uzroci smrtnosti hrvatskih branitelja, a očekuje da će stambeno biti zbrinuto još tisuću stradalnika iz Domovinskog rata i dragovoljaca iz Domovinskog rata.

Premijer je podsjetio da je do sada donesen novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kojim su između ostalog vraćena ukinuta prava, zaštićena stečena prava pripadnika HVO-a, otvoren rok za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI-a iz Domovinskog rata s osnova oboljenja, uređena mirovinska prava te omogućen rad uz mirovinu, a uvedena je i naknada za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Podsjetio je i da je donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu - prvi jedinstveni zakon koji uređuje nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji, da saznaju sudbinu svojih članova te postupak njihovoga traženja.

Naveo je i da je započeto s provedbom Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja te ih je do sada pregledano 51.409.

U prosincu prošle godine, dodao je, započeto je provođenje projekta palijativne skrbi u suradnji sa Specijalnom bolnicom za produženo liječenje Duga Resa, a u srpnju ove godine sklopljeni su Ugovori o suradnji i s Općom bolnicom Nova Gradiška te s Općom i veteranskom bolnicom ˝Hrvatski ponos˝ Knin.

"Stambeno smo zbrinuli 1478 članova obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja, HRVI i dragovoljaca iz Domovinskog rata, od čega je dodijeljeno 236 stanova te 776 stambenih kredita i 466 financijskih potpora", istaknuo je premijer.

EU projekti - vrijedni 736 milijuna kuna

Dodaje tome i početak izgradnje stanova u Dubrovniku, Imotskom te pripremne radnje za izgradnju stanova u Zagrebu, Makarskoj, Kutini i u Podstrani, a istaknuo je i da resorno Ministarstvo po prvi puta planira i provodi EU projekte za koje je dostupno 736 milijuna kuna.

"Projekti se odnose na uspostavu veteranskih centara, samozapošljavanje, edukaciju, psihosocijalno osnaživanje, jačanje poduzetništva hrvatskih branitelja te članova njihovih obitelji kao i jačanje kapaciteta udruga iz Domovinskog rata i braniteljskih zadruga", rekao je.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, obrazlažući prihvaćanje pokroviteljstva temeljem zamolbe Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata RH, rekao je kako je riječ o jednoj o najvećih tradicionalnih sportskih manifestacija, na kojoj sudjeluje tisuću hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, uz višegodišnju financijsku potporu Ministarstva.

Natjecanje promiče njihove rekreativne aktivnosti, doprinosi unaprjeđenju njihove opće zdravstvene sposobnosti, psihosocijalnom osnaživanju te podizanju svijesti o brizi za očuvanje zdravlje te potrebi aktivnog življenja.

Vlada će biti pokrovitelj i svečanosti povodom obilježavanja 100 godina od osnutka Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (10. listopada), kao i Konferencije međureligijskog i međukulturalnog dijaloga „Ljudsko bratstvo – temelj mira i stabilnosti u svijetu“, koja će se u Zagrebu održati 4. i 5. veljače iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:19