BISKUPI O KRIZI

'Vlada je rasprodala obiteljsko srebro'

Komisija Hrvatske biskupske konferencije kritizirala je Vladine antirecesijske mjere
Zagreb, 030609.Komisija "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije, tema press konferecije je financijska kriza.Govorili su mons.dr. Vlado Kosic i dr. Neven Simac.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Komisija Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije danas je objavila izjavu o gospodarskoj krizi koja je zahvatila čitav svijet te je pritom oštro napala anterecesijske mjere koje je donijela Vlada.

Članovi komisije smatraju da je Hrvatska zapljusnuta kao tsunamijem posljedicama krize, a rasprodaja bogatstva, inozemno zaduživanje i nekontrolirana potrošnja društvo su doveli na rub dužničkog ropstva.

Odgoditi projekte

- Rasprodalo se obiteljsko srebro. Mjere koje su donesene očito su nedovoljne i nedostatne.

Treba slijediti primjer zemalja koje pomažu ugroženim gospodarskim granama, no očito je da za takve poteze nema hrabrosti jer ne želimo biti bolji đak od Europske Unije - istaknuo je Neven Šimac, član komisije, i dodao da je kriza ublažena razboritom politikom Hrvatske narodne banke.

Članovi komisije smatraju da bi trebalo odgoditi one projekte koji nisu od važnosti za prevladavanje recesije, no nisu željeli potvrditi misle li pritom na gradnju Pelješkog mosta.

Novac bi, stoji u izjavi komisije, trebalo usmjeriti mladima za kupnju stana, otvaranje poduzeća, kao i ratarima i ribarima koji su se zadužili kupnjom zemlje i stoke, ali i brodogradilištima na način da se potkne specijalizacija za nove vrste plovila.

Trebalo bi očuvati obnovljive oblike energije i vratiti se trajnim vrijednostima - umjerenosti i štednji.

Privatni interes

Šimac je dodao da bi trebalo uložiti novac u školstvo jer je to vrijednost koja jamči bolju budućnost i da se zalaže za besplatno školstvo jer ono jamči “jednakost djece”. Napomenuo je da u školstvu i u zdravstvu ne bi smjelo biti profita i privatnog interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2022 01:52