ANDREJ PLENKOVIĆ

'Vlada kontinuirano radi na rješavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu, nastavit ćemo inzistirati da Srbija dostavi dokumente o grobnicama'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sastanku s vodstvom Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja da Vlada kontinuirano radi na rješavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu, a ministar branitelja naglasio je kako će Hrvatska nastaviti inzistirati da Srbija dostavi dokumente o lokacijama grobnica.

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Vinkovcima, predsjednik Vlade Plenković primio je u Banskim dvorima članove Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, na čelu s njihovom predsjednicom Ljiljanom Alvir. Uz predsjednika Vlade bio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćeno je nakon sastanka iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Premijer Plenković naglasio je da hrvatska Vlada kontinuirano čini napore usmjerene na rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Podsjetio je da je u cilju unaprjeđenja normativnog okvira u uređenju odnosa s drugim zemljama i međunarodnim organizacijama, na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja izrađen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je jednoglasno usvojen u Hrvatskom saboru 12. srpnja 2019.. Izrazio je zadovoljstvo da su u njegovoj izradi, uz predstavnike svih mjerodavnih tijela u Republici Hrvatskoj, sudjelovale i udruge obitelji nestalih, ističe se u priopćenju.

Članovi Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja izvijestili su da se Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj obilježava 18. put zaredom.

Posebno važnim istaknuto je intenziviranje potrage za nestalim osobama kako bi se respektiralo pravo obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova.

Premijer Plenković ponovio je da Vlada Republike Hrvatske ostaje privržena rješavanju toga važnog humanitarnog pitanja jer je to obveza i minimum onoga što kao generacije koje uživaju hrvatsku državu, demokraciju i slobodu, mogu učiniti za njihovu žrtvu, naglasšava se u priopćenju.

Pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja aktualno je rješavanje 1.892 sudbine nestalih iz Domovinskoga rata, dodaje se.

Inzistiramo da Srbija dostavi dokumente o grobnicama iz Domovinskog rata

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u četvrtak, nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kako će Hrvatska nastaviti inzistirati da joj Srbija dostavi dokumente o lokacijama grobnica iz Domovinskog rata.

"Nakon donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, gdje su jasno i precizno definirane nadležnosti svih tijela u Hrvatskoj, primaran je problem izostanak suradnje Srbije u pogledu dostave dokumenata, zapisnika gdje se nalaze grobnice, gdje su premještane grobnice iz primarnih u sekundarne. To se sigurno nalazi u arhivama službenih tijela Srbije i na tome inzistiramo", rekao je ministar Medved.

Naglasio je kako je pronalazak nestalih osoba prvorazredno humanitarno pitanje te da Vlada provodi niz postupaka na tragu suradnje sa Srbijom.

Plenković u Varaždinskoj županiji, obišao Gornji Kneginec i Vinicu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je u posjetu Varaždinskoj županiji, a u općini Gornji Kneginec obišao je gradilište budućeg vatrogasnog doma vrijednog četiri milijuna kuna te dječjeg vrtića koji je opremljen s 2,6 milijuna iz EU socijalnog fonda.

Premijer je s ministrom državne imovine Marijom Banožićem u Gornjem Knegincu obišao gradilište Vatrogasnog doma DVD-a Gornji Kneginec čiju izgradnju sufinancira Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Ukupna vrijednost projekta je četiri milijuna kuna, a ove godine realizirat će se prva faza vrijedna dva milijuna kuna.

Potom je posjetio novi dječji vrtić „Bubamara“ koji je opremljen europskim novcem s 2,6 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški je rekao da su još 1997. godine ustrojili Poduzetničku zonu na 170 hektara površine u kojoj je danas više od 60 tvrtki i 1500 zaposlenih, te da se ulagalo i u komunalnu i društvenu infrastrukturu.

Po završetku posjeta, predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo viđenim, zaključio kako Općina Gornji Kneginec ima zavidnu razinu razvijenosti te pohvalio napore te općine u pripremi i provođenju brojnih projekata.

Premijer je potom posjetio Vinicu gdje mu se pridružila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a ministar državne imovine Mario Banožić načelniku Marijanu Kostanjevcu uručio je tabularnu ispravu kojom Općina Vinica upisuje pravo vlasništva nad zemljištem za izgradnju dječjeg igrališta.

Načelnik je zahvalio na prvoj darovanoj nekretnini te naglasio da je s ovom Vladom počeo i niz investicija na području općine, a ona najznačajnija odnosi se na revitalizaciju Arboretuma i dvorca Opeka koji bi trebali postati Centar kompetencija u poljoprivredi.

„Trudit ćemo se da svi projekti na području Općine Vinica dobiju odgovarajuću pozornost”, rekao je premijer i istaknuo kako je upravo Arboretum Opeka među najvažnijim projektima. „Mi smo tu da podržimo i taj projekt, njegovu revitalizaciju i buduću društvenu svrhu”, zaključio je.

Nakon posjeta Gornjem Knegincu i Vinici, premijer Plenković boravak u Varaždinskoj županiji nastavlja na Sveučilištu Sjever, kojemu je Vlada darovala nekretninu u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu, te obilaskom varaždinskog festivala Špancirfesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:13