IDE U SABOR

VLADA MIJENJA ZAKON O SUBVENCIONIRANIM STAMBENIM KREDITIMA Za svako dijete produljuje se za godinu dana

 
Predrag Štromar
 Bruno Konjević / CROPIX

Vlada je u četvrtak u Sabor uputila izmjene i dopune zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojima se za svako dijete u obitelji omogućava dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine.

Svrha izmjena i dopuna zakona je omogućiti dodatno subvencioniranje kredita za još jednu godinu, u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova kućanstva ima maloljetnu djecu, odnosno ako pri podnošenju zahtjeva za sufinanciranjem dijete podnositelja zahtjeva ili člana njegova kućanstva nema navršenih 18 godina.

Drugim riječima, pojasnio je potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, svako dijete u obitelji omogućava dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine.

Štromar kaže da je u dvije godine primjene zakona 5300 mladih obitelji dobilo subvencije, s tim da je u 2018. broj zahtjeva porastao za 23 posto. U tim obiteljima ukupno je rođeno više od šesto djece.

Podsjeća da subvencije čine od 30 do 51 posto rate kredita tijekom pet godina, a za svako dijete koje se rodi produžuju se dvije godine.

Za provođenje zakona u državnom proračunu za 2019. godinu osigurano je 80 milijuna kuna.

To uključuje 42 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2017. godine, 34 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2018. i četiri milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti krajem ove godine.

Za 2020. godinu planirano je 114 milijuna kuna, a za 2021. godinu 150 milijuna kuna.

Smanjenje kamata i 10-godišnja zabrana najma i prodaje u POS-u

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), kojima predlaže smanjenje kamatne stope na javna sredstva te zabranu najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar rekao je da se radi o konkretnoj demografskoj mjeri s ciljem da se mladima osigura stanovanje i ostanak u Hrvatskoj.

Predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva u otplati s tri na dva posto godišnje.

Cilj predloženih izmjena je, kako je rečeno, osim izgradnje omogućiti i kupnju stanova za državne i javne službenike te namještenike deficitarnih zanimanja, kao i spriječiti zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova.

Naime, u odnosu na prijedlog zakona u prvom saborskom čitanju dodane su odredbe koje se odnose na sprječavanje zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova kupljenih prije 10 godina od dana stupanja na snagu Zakona o POS-u, što se definira upisom u zemljišne knjige.

To će se definirati kupoprodajnim ugovorom, kako bi se, izjavio je Štromar, stanovi zaista koristili za namjenu za koju su građeni i za koju država izdvaja javna sredstva.

Promjena se odnosi i na mogućnost da Ministarstvo hrvatskih branitelja i jedinice lokalne samouprave kupe neprodane stanove za stambeno zbrinjavanje stradalnika iz Domovinskog rata, koje se provodi na temelju Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Štromar je izvijestio da je do sad odobreno 5300 subvencioniranih kredita i izgrađeno 8276 POS-ovih stanova, odnosno da je riječ o više od 13.500 domova. Do kraja 2020. oko 20.000 obitelji imat će svoj dom, zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:30