VELIKI PREOKRET

Vlada nakon niza kritika odustaje od spornih kuća za Baniju: ‘Zaustavili smo Urbani model‘

Državni tajnik Gordan Hanžek kazao je da su zaustavili Urbani model i pojačali nabavu za izgradnju 30 tradicionalnih kuća

3D prikaz konstrukcije kuće

 Središnji Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Vladajući su odlučili odustati od javne nabave za gradnju zamjenskih kuća urbanog modela zbog kojih su primili niz kritika od strane arhitektonske struke te povećati nabavu za izgradnju tradicionalnih tipova zamjenskih kuća.

Nakon što je dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić najavio svoj odlazak iz Savjeta za obnovu te nakon što su iz HUP-a uputili također niz kritika na Knjigu standarda, a o čemu je pisao Jutarnji list, ministar graditeljstva Darko Horvat protekli je tjedan, točnije u srijedu, sazvao takozvani tehnički sastanak.

Na njemu se, neslužbeno doznajemo, okupio veliki broj ljudi, četiri dekana fakulteta, predstavnici HUP-a i HGK te arhitekti, a Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kazao je da su "u ovom trenutku zaustavili Urbani model i pojačali nabavu za izgradnju 30 tradicionalnih kuća".

image

3D prikaz konstrukcije kuće

Središnji Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Ministar Horvat odlučio je, nakon niza kritika koje su se mogle čuti u javnosti poslije prezentacije modela kuća što se planiraju graditi na Banovini, održati sastanak sa stručnjacima kako bi pokušali iznaći rješenje za situaciju u kojoj su se našli, a posljedica toga je, među ostalim, i da se zasad odustalo od javne nabave za kuće koje im je donirao Rotary klub.

Zaprimljene četiri ponude

Podsjetimo, nakon te najave dekan Arhitektonskog fakulteta Baletić najavio je povlačenje iz Savjeta jer je smatrao da nije uspostavljena nikakva procedura, a ni određeni kriteriji za odabir modela zamjenskih kuća za Banovinu.

U Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje doznajemo da su za izgradnju 30 tipskih montažnih kuća suhom drvenom gradnjom već zaprimili četiri ponude.

image

3D prikaz konstrukcije kuće

Središnji Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje

"U postupku javne nabave javno otvaranje ponuda je održano 23. prosinca, a zaprimljene su 4 ponude te je u tijeku pregled i ocjena ponuda. Donošenje odluke o odabiru očekuje se u roku tjedan dana. Ugovor o javnoj nabavi će se sklopiti nakon isteka roka mirovanja. Središnji državni ured objavio je i postupak nabave izgradnje 30 tipskih zidanih kuća, tradicionalni model. Rok za dostavu ponuda, kao i otvaranje ponuda u postupku javne nabave izvođenja radova izgradnje tipskih zidanih kuća je predviđen 29. prosinca, kada će biti objavljen i postupak javne nabave za izgradnju dodatnih 30 zamjenskih tradicionalnih kuća u klasičnoj zidanih gradnji i 60 u montažnoj drvenoj gradnji do sredine siječnja se planira objava i nadmetanja za izgradnju 60 drvenih montažnih kuća primjenom druge tehnologije", stoji u objavi Središnjeg državnog ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:56